Една от големите новини, които ще имат отражение върху света на технологиите дълго време, е кардиналната промяна в Yahoo. Компанията съобщи пред американските институции, че ще смени името си на Altaba. Mashable съобщава и какви са причините за това.

 

Всъщност, цялата ситуация е малко объркваща. Yahoo най-вероятно ще продължи да съществува като име, но то ще стане собственост на мобилния оператор Verizon. Той ще придобие целия интернет бизнес на Yahoo, както и правата над името.

 

Verizon обаче няма да придобие собствеността върху някои от активите на Yahoo. В това число попадат дяловете на Yahoo в Alibaba и Yahoo Japan, както и голяма част от патентите на компанията. Всичко това е на обща стойност няколко десетки милиарда долара и ще бъде обединено в нова компания. Тя ще се казва Altaba.

 

Те остават като отделна компания, защото Verizon няма интерес към тях, а и значително ще увеличат цената. Altaba най-вероятно няма да развива дейност с онлайн услуги, а и дори да го направи, няма да може да използва бранда Yahoo. Вместо това ще се насочи към управление на активите и лицензиране на патенти, което може да я направи много доходоносна, макар и неизвестна на обикновения потребител.

 

Вижте как да изтрием акаунта си в Yahoo