Помните ли как изглеждаха телефоните малко преди появата на iPhone? Не?

По oнова време се появяваха устройства с всякакви форми и цветове. Някои от тези странни устройства изобщо не бяха използваеми, но имаха силата да вълнуват хората.

Сега, когато гледате мощния си смартфон едва ли изпитвате такава възхита към него. Как се стигна до този скучен еднообразен дизайн на телефоните? Отговорът на този въпрос търсят и от Phone Arena.

Когато Apple започна да определя правилата

Не може да се отрече, че Apple преобърна нещата през 2007 година с представянето на оригиналния iPhone. Компанията показа на света как трябва да изглежда телефонът на бъдещето. Разбира се, преди iPhone имаше смартфони, но бизнес ориентираният им тромав интерфейс и консервативната естетика, отблъскваха голяма част от потребителите.

Устройствата на Blackberrie и Nokia успяваха да се задържат в играта и след появата на iPhone, но те просто забавиха неизбежното.

И разбира се, много скоро най-иновативният телефон стана най-копираният. Symbian, WebOS и Bada - всички тези платформи останаха само спомен и отстъпиха място на Android и iOS.

 

Борба за по-големи екрани

Бързо стана ясно, че по-големите екрани предлагат по-добро изживяване за потребителите. Междувременно скоростите на мрежата се подобриха и стриймването на съдържание стана реалност. Камерите на телефоните също се развиха и като цяло имаше много повече неща, които можете да направите на един телефон от преди, а всички тези неща се правеха подобре на по-голям екран.

Всички тези пиксели обаче изискваха мощност и с по-големите екрани се появиха по-големите батерии. Поставянето на две големи правоъгълни парчета (батерия и дисплей) в едно устройство, обаче не дава голям избор за дизайн. И производителите започнаха състезание за това не кой ще предложи устройство с различен дизайн, а кой ще предложи възможно най-големия дисплей и стигнахме до това да наречем устройствата фаблети (нещо между телефон и таблет).

Производителите изстискаха и последната си капка вдъхновение, предлагайки неща като 2.5D стъкло, малки извивки около дисплея, все по-мънички рамки и разбира се, прорезите. Имаше идея и за модулни телефони, но хората не им обърнаха внимание и те изчезнаха.

 

 

И така, защо всички телефони са еднакви?

1. Телефоните на практика са изградени около техните екрани и батерии, което не дава голяма свобода на дизайнерите да предложат разнообразие.

2. Хората харесват неща, с които са свикнали, а производителите продължават да избират безопасната за тях опция.

3. Хардуерните клавиатури практически са остарели и експерименти като модулни дизайни и суперперсонализация (като MotoMaker) никога не са имали успех.

4. Има само две операционни системи: Android и iOS. Всеки iPhone е iPhone и всеки следващ Android телефон изглежда и се държи малко или повече като предхождащия го модел от веригата.

5. Всички копират всички. Никоя компания не се срамува да копира елемент от друга. В същото време малко компании са готови да експериментират с нови идеи, тъй като те рядко са успешни и приети от потребителите.

Омагьосаният кръг

Бавно и за по-удобно,  всички ние създадохме този порочен кръг. Производителите на смартфони дадоха на хората това, което им трябва и те искаха, но продължиха да го правят толкова дълго, че хората наистина свикнаха с тези огромни стъклени екрани и сега не искат друго. Това не означава, че този дизайн на смартфоните е непременно лош. Ако беше нямаше да се наложи толкова дълго време.

Хубавото е, че и днес има герои в лабораториите, благодарение на които се родиха гъвкави дисплеи. Това наистина е интересно, защото виждаме първата съществена промяна в дизайна на смартфоните от повече от десетилетие. Друг е въпросът дали този технология ще се наложи.

Може би въпросът не трябва да е „Защо всички телефони изглеждат еднакво“, а „Наистина ли хората се нуждаят от различен дизайн“. Готови ли сме за промяна? Има ли необходимата технология? Да се надяваме, че настоящата пандемия няма да спре идващата с несигурни крачки промяна в дизайна на нашите любими устройства - смартфоните.

 

Вижте 6 неща, които ще могат бъдещите смартфони с Android