Google предлагат много интригуващи услуги, но една от най-полезните датира от 2012 година: Google Now, която представлява Android версия на Siri, Cortana и Alexa.

 

Дълго време на тези интелигентни лични асистенти се гледаше като на маркетингов трик, но през последната година те претърпяха огромен напредък и днес Google Now предлага много невероятни функции, които ще направят живота ви по-лесен.

 

Вече можете да кажете „Ok Google“ на телефона или таблета си, за да започнете гласово търсене или да накарате Google да направи нещо вместо вас. 

Какво може да прави OK Google?

Повечето хора са скептично настроени отностно това дали OK Google има практично приложение в реалния живот? Е, тук са няколко примера за това, което той може да направи. 
-  Търсене в мрежата и даване на отговори на въпроси.
-  Обаждане на контакти и изпращане на текстови съобщения.
-  Запаметяване на срещи и напомняния.
-  Публикуване на актуализации в социалните медии и изпращане на имейли.
-  Контрол и автоматизиране на домашни уреди и апаратура.
-  Стартиране на приложението за музика и стартиране на специфични песни.
-  Осигуряване на карти и навигация по време на шофиране.

- OK Google може да се интегрира с приложения на трети страни - като Trello, WhatsApp, OneNote, Pandora, и така нататък, за да ви осигури възможност да контролирате тези приложения само с гласа си.

Как да настроим OK Google?

Стартирайте Google приложението и проверете дали имате най-новата версия на приложението Google, защото OK Google е достъпен само ако имате устройство работещо с Android 4.4 KitKat устройство или по-нова версия. След това отворете менюто и изберете „Settings“. Отидете в подменюто „Voice“, изберете „OK Google detection“ и се уверете че опцията „From the Google app“ е активирана. За определени устройства можете да промените някои настройки, за да включите откриването на „Ok Google“ извън приложението Google. За целта поставете отметка в квадратчето до „From any screen“. Ако направите това, ще трябва да кажете, „OK Google“ три пъти на глас, така че приложението да може да разпознае гласа ви.
 

Това са основните настройки, но има и някои други, които може да са ви полезни:

-  Always On: Можете да кажете „Ok Google“ на устройство Nexus 6, Nexus 9 или Samsung Note 4 независимо дали екранът ви е включен, или изключен.

 

- Trusted Voice: Когато кажете „Ok Google“ от заключен екран и функцията е в състояние да разпознае гласа ви, можете да поискате Google да направи нещо вместо вас или да посетите сайт, без да се налага да отключвате устройството си.

 

- Personal Results: Вижте лични резултати за гласовите си търсения дори когато устройството ви е заключено.

 

Вижте три полезни гласови команди в Google Now, които може би не знаете