Производителите са наясно колко важни са смартфоните за потребителите. Поради това много от тях бързо повишават качеството на изображенията заснети с телефоните им, като добавят нови възможности за снимане, като оптично увеличение, и включват опцията за експортиране на RAW файлове за професионално редактиране.

 

За по-сериозните ентусиасти на фотографията, производителите също така включват режими за професионално или ръчно снимане в софтуера на камерата, като позволяват контрол на настройките като ISO и скоростта на затвора.

 

Камерите за смартфони, обаче, все още пропускат редица настройки за конфигуриране, за да персонализират наистина начина, по който изглеждат нашите снимки, включително цветни профили, настройки за острота на обекта и намаляване на шума, смятат от Android Authority.

Колко настройки са твърде много?

Повече не винаги означава по-добре. Докато сте настроили камерата си, може би е минал кратък миг. Най-сериозните фотографи не искат да разчитат на автоматични настройки, тъй като те често могат да бъдат пречка при заснемането на перфектната снимка. За много потребители,  смартфоните често не включват някои от най-важните опции. По-долу ще откриете най-често срещаните и мощни ръчни опции за снимане, които може да намерите скрити в настройките на камерата на вашия смартфон.

ISO, затвора и компенсация на експонацията

Апертурата, скоростта на затвора и ISO формират фотографския "триъгълник на експонацията". Те са най-полезните и редовно използвани настройки за получаване на хубави снимки. За съжаление, обаче, нямаме променливи апертури в смартфоните (с изключение на камерата с двойна апертура на Galaxy S9), така че трябва да се справим с ISO, скоростта на затвора и компенсацията на експонацията. Тези режими ще намерите във всяко приложение на камерата с ръчен режим или режим за професионално снимане. Тези три настройки са мощни инструменти, които гарантират, че снимката ви не е твърде светла или тъмна.

Баланс на бялото и измерване

Измерването е продължение на експонацията и определя начина, по който автофокусът на фотоапарата определя оптималния ISO и скоростта на затвора въз основа на съдържанието на кадъра. Камерите използват три основни типа измервания, за да оценят експозицията.

 

Опцията за превключване на използвания тип измерване е твърде необичайна при стандартните приложения за камерите в смартфоните, но това е полезен инструмент.

Балансът на бялото е продължение на измерването, при което фотоапаратът определя бялата точка в снимка и ако върху останалите цветове е приложен някакъв оттенък.

 

Камерите избират в повечето случаи от редица предварително зададени настройки – като дневна светлина или облачно, но съвременният софтуер ще ви позволи да изберете температура от скалата на Келвин, за да преминете между синьо или червено.

 

Професионалните режими на камерата често позволяват на потребителите да избират от предварително зададени настройки, но всеобхватният селектор на температурата не е толкова често срещан.

Острота и намаляване на шума

Изострянето и намаляването на шума са необходима част от обработката на изображенията заснети със смартфони, поради малките сензори на телефоните. Шумът се изглажда, но прекалено силните алгоритми могат да намалят цветовете и да заличат по-фините детайли.

 

Изострянето се използва, за да се подобрят ръбовете и фините детайли на обектите, изгубени в процеса на намаляване на шума, и да се направят снимките по-ясни когато се гледат на малък екран.

Цветни профили

Друг мощен инструмент, който оказва голямо влияние върху цялостния външен вид на снимката, е нейният цветен профил – как камерата ви обработва наситеността на цветовете, нивата на черно, акцентите и контраста на цветовете в кадъра. Основната идея е да се подобри динамичния диапазон и цветово третиране на вашите снимки. Много от тези опции може да редактирате след като сте заснели снимката, но те са много по-мощни, ако можете да ги коригирате, когато правите снимката.

 

Идеята е или да изберете профил за максимална гъвкавост при редактиране, или да дадете желания от вас вид при натискане на затвора, така че да не е нужно да търсите как да получите желаните цветове и експозиция по-късно. Нищо друго тук не трябва да ви задоволява.

 

Алтернативата на голяма част от казаното по-горе е да снимате в RAW. Този формат записва пълната информация, която сензорът е уловил и ви позволява впоследствие да обработите в много по-голяма степен снимката. Очевидно е, че това не е удобно, ако искате бързо да качвате снимките си във Facebook, но е много полезно, ако искате вашите снимки да са запомнящи се.

Защо не се включват всички опции?

Освен производителите, които предпочитат да предоставят опростени опции на потребителите, съществуват редица причини, поради които някои компании предлагат повече настройки, отколкото други.

 

Причина е хардуерът. В състезанието за диференциране и подобряване на продуктите си, компаниите все по-често предлагат персонализиран хардуер, като няколко камери и процесори за обработка на образи (ISP). Това създава два проблема. Първо, излагането на различни настройки за няколко камери е сложно. Настройките на експонацията на главния сензор f / 1.8 няма да бъдат същите като вторичния f / 2.4.

 

Второ, използването на доставчици на интернет услуги от трети страни и различни процесори означава, че настройки не е задължително да бъдат изложени в софтуера. Предварително инсталираното намаляване на шума, цветното класифициране или алгоритмите за изостряне на ISP чипа може да не са конфигурируеми. Възможно е да не разполагате с достатъчно добра връзка, за да прехвърляте данни от няколко камери към главния чип, така че обработката не може да бъде препратена към CPU или DSP и трябва да се обработва от ISP. Характеристиките, които могат да се използват, зависят от това как се предават данните през системата и какви нива на достъп има софтуерът.

 

Разработването на изключително гъвкаво приложение на камерата също не е лесна задача. Приложният програмен интерфейс (API) за Android по подразбиране обхваща само няколко общи настройки на камерата, като мащабиране, автофокус и експозиция. Измерването изисква допълнително кодиране и няма естествена поддръжка за цветни профили. Всички тези настройки отново зависят от наличния хардуер.

Заключение

Ако производителите отделят повече ресурси и време за хардуера и софтуера на камерите си, те със сигурност биха могли да предложат всички възможности, които бяха споменати по-горе. Това би направило камерите за смартфони по-гъвкави и достойни за сериозна фотография. Но в крайна сметка интересът към много от тези функции е ограничен. Повечето потребители искат бързо решение, което е причина за растежа на "AI" базираните решения за подобряване на качеството на снимките, направени с автоматичните режими.


Тъй като невронните мрежи стават по-често срещани в процесорите за смартфони, вероятно ще видим повече телефони с добри автоматични режими на снимане. Въпреки това, би било чудесно, ако повече производители предлагат всички тези контроли в своите Pro и Manual режими, така опитните фотографи ще могат да извлекат максимална полза от своите смартфони.

 

Вижте как да снимаме по-добре с Android смартфон