Учените от NASA още преди няколко години се натъкнаха на интересна информация от Mars Reconnaissance Orbit роувъра, забелязвайки тъмни ивици, спускащи се по хълмовете и каньоните на "червената" планета. Новината предизвика голямо вълнение и дори днес се спекулира усилено с възможността на Марс да съществува вода, което пък би улеснило значително провеждането на човешка мисия в следващите години. Екип от изследователи на University of Arizona решиха сега га изследват в детайли тези "тъмни" петна и да открият истината за предполагаемите водни молекули на повърхността на планетата. 

 

На този етап тези обекти са кръстени с именно "Reccurent Slope Linae" (RSL), докато се открие повече информация за техния произход, като заключението им определено няма да се хареса на много хора, съобщава Engadget. Aнализът на учените твърди, че астронавтите от бъдеща човешка мисия до Марс няма да бъдат в състояние да пият от водните молекули на повърхността ѝ. Досега се смяташе, че RSL са причинени от топенето на леда, но новото изследване твърди, че в действителност те са разположени близо до екватора на планетата.

 

Така дори и наистина да има вода тя е скрита дълбоко в недрата на Марс и освен, че ще е трудно да бъде извлечена най-вероятно тя ще е прекалено солена и негодна за употреба от човек. Според тях източникът на RSL всъщност е атмосферата на планетата, но и е доста възможно тези тъмни ивици да бъдат сухи потоци и свлачища, причинени от промените в температурата. Aко тази теория се докаже това означава, че на Марс може изобщо да няма вода или пък тя да не може да се използва от хора, което може да сложи край на амбициите на NASA да извличат подобни молекули на нейната повърхност.

 

Вижте какво може да има на Марс (Мars) освен вода