Позната ли ви е ситуацията, в която се опитвате да свържете USB кабел към компютъра и не успявате да го направите от първия път, защото сте го обърнали наобратно? Moжем да предположим, че отговора ви е положителен, тъй като това се случва на всички. Специалистите дори са нарекли този феномен с името "USB парадокс" и това е един от най-ярките символи на модерната интернет епоха, в която живеем. Аджай Бат е дългогодишен служител на Intel и е участвал лично в създаването на технологията, който направи любопитен коментар по темата.

 

Полезно: Какви видове USB кабели съществуват

 

В своето изявление той сподели, че още от самото начално неговия екип е знаел, че ако направят USB кабелите напълно еднакви от двете страни това ще има ползи в дългосрочен план за потребителите. Изборът на такъв дизайн, обаче изисква използването на двойно повече кабели и вътрешни компоненти, което пък закономерно би довело до увеличение на разходите. Аджай Бат определи нерационалното оскъпяване на технология, която все още не е постигнала успех като неоправдано и дори рисково решение, предаде Cnet.

 

Именно заради това се залага на по-прагматичния подход в създаването на USB кабелите. Дори с този недостатък USB кабелите са много по-добри от предходните решения със сложна структура от серийни и паралелни портове, допълни още Аджай Бат. Въпрос на време е новата технология да достигне скоростта за трансфер на данни на другите кабели и да се превърне в стандарт за индустрията. Мнението на един от създателите на USB е интересно и вероятно ще се сетите за него следващия път, когато опитате да свържете флашка към компютъра.

 

Вижте кой кабел е по-надежден? Lightning или USB Type-C?