АМD и NVIDIA продължават да се борят с недостига на компоненти за новото си поколение видео карти. Потребителите очакват с нетърпение да се възстановят нормалните доставки, за да могат да се сдобият с най-мощния хардуер на пазара. Няколко са причините за проблемите.

От една страна няма достатъчно GDDR6 RAM, за да отговори на високото търсене. В същото време автоматизирани системи изкупуват за секунди наличните видео карти, които се продават онлайн. Това е част от внушителния интерес към системите за генериране на криптовалута.

Увеличаващата се ценa на биткойните също допринася за изграждането на огромни инсталации за генериране на виртуална валута. Това вреди на обикновените потребители, които няма как да се сдобият с видео карти от ново поколение. Вече ви съобщихме, че NVIDIA тестват софтуер, които автоматично засича копаене на криптовалута.

По този начин компанията се надява да отстрани трайно проблема и да позволи на видео картите от ново поколение да достигнат до аудиторията, за която са предназначени.

 

 

AMD също планират да възприемат сходна стратегия и да ограничат производителността на новите си видео карти, за да не са подходящи за виртуална валута. Независимо от плановете им е възможно скоро идеята за генериране на криптовалута с мощта на GPU модулите да остане в миналото.

Предстоящи промени в екосистемата на Еthereum - втората най-популярна виртуална валута сред биткойн ще накара по-малко хора да купуват специализиран хардуер за тази цел. Следващата голяма версия на платформата, a именно Ethereum 2.0 ще премине към Proof-of-Stake (PoS) механизма,

Така изчислителните задачи необходими за криптографските включове ще се извършват мрежата, като потербителите ще бъдат възнаграждавани с определени транзакции, което премахва настоящата система.

 

Още от Digital: Най-добрият софтуер за копаене на биткойни