Когато става въпрос за технологии, ние сме нетърпеливи да разберем какво ще ни донесе бъдещето. Следим какви нови продукти излизат, четем слуховете около големите технологични компании и се интересуваме от това какви малки компании купуват гигантите. Тази информация, разбира се, е много насочваща за това какво може да очакваме от бъдещето.

 

Има някои, обаче, които не изпускат нищо, дори и най-малката следа. От Venture Beat, например, се опитват да гадаят за бъдещето на технологиите от едно интервю на Джонатан Айв, главния дизайнер на Apple. В него той заявява, че Apple Watch не е имал за цел да реши съществуващ проблем или да отговори на съществуваща нужда. Джонатан Айв намекна, че смарт часовника на компанията е имал за цел да подготви потребителите за бъдещето.

 

Това е наистина необичайно изявление. Но ако сравним първата версия на Apple Watch с последната, ще видим голям напредък и лесно може да повярваме, че добрите изненади са възможни.

 

Къде сме днес по отношение на технологиите и възможностите, които те ни предлагат? Apple Watch има процесор, който е почти толкова мощен, колкото този на iPhone от трето поколение. Можете да го използвате, за да възпроизвеждате музика и кратки видеоклипове, да получавате или изпращате текстови съобщения и имейли и да извършвате основно биометрично проследяване и проследяване на местоположението. Това са стъпки зад iPhone, но смарт часовникът е по-мощен от iPod.

 

И така, къде е Apple? От интервюто не става ясно, но има няколко ясни точки, които може да се свържат. От страна на чипа, стратегията на Apple е да продължи да осигурява подобрено представяне всяка година както и подобрен живот на батерията. През следващите няколко години Apple Watch ще бъде достатъчно мощен, за да съперничи на iPhone 5, само че ще е с много по-малък екран.

 

Също така знаем, че Apple работи върху собствени Micro LED екрани от следващо поколение, както за Apple Watch, така и по-малки от 0,7- до 0,8-инчови версии, които очевидно ще генерират още по-добри изображения от днешните Retina дисплеи.Освен това те ще осигуряват по-добър контраст при по-малък разход на енергия.

 

Не на последно място, ние знаем, че Apple гледа на добавената реалност като основна технология за компанията и намекна, че работи върху нещо повече от ARKit за iOS. Причината е, че AR няма да се ограничава само до iPhone и iPad и тъй като Mac и Apple часовниците не могат да направят много с тази технология, очилата имат смисъл.

 

Докладите посочват, че компанията тества AR очила в своите лаборатории, а патентите ѝ показват, че тя си представя бъдеще, в което компютърът ви изцяло ще може да се вмести в тези очила.

 

Проблемът с очилата е, че техните рамки не разполагат с достатъчно място дори за едночипови CPU / GPU решения, големи батерии или клетъчни компоненти. Истинско предизвикателство е да се поберат всички нужни  компоненти в едни обикновени очила, но такива предизвикателства учените са имали и преди. Когато компютрите са заемали цели зали, едва ли хората са вярвали, че един ден те ще станат толкова малки, че ще се побират в един джоб.

 

Вижте какви са тенденциите при дисплеите на смартфоните през 2018г.