Докато смартфоните в момента са неразделна част от ежедневието ни, използването им се очаква да спада в бъдеще, поради напредъка в много други области на електрониката и технологиите, предсказват от Gartner. Аналитичната компания твърди, че тенденцията вече е започнала и посочват нарастващата популярност на цифровите асистенти, задвижвани от изкуствен интелект, като ранен знак за това.

 

За последните няколко години, интелигентните джаджи за носене като смарт часовниците също набраха популярност и според анализаторите те също ще играят важна роля в намалянето на времето през деня, което отделяме на смартфоните си.

 

От Android Headlines уточняват, че според Gartner бъдещето, в което смартфоните ще станат напълно ненужни никак не е далеч. Според анализаторите, начинът, по който хората ги използват, постепенно ще се променя и те все по-рядко ще бъркат в джобовете си за тях. Например, докато някои търговци на дребно вече предлагат приложения за увеличена реалност, които потребителите могат да използват в магазините им, възможно е тези решения да преминат към интелигентни очила и смарт контактните лещи, което прави услугите, базирани на смартфони, ненужни, смятат още анализаторите на Gartner. Комбинацията от лични асистенти, отговарящи на гласовото повикване и разнообразието от джаджи за носене, очертава бъдеще, в потребителите ще имат повече удобство и свобода, тъй като очите им няма да бъдат „залепени за екрана на смартфона“.
 

Тези данни на Gartner бяха предоставени като част от по-голям доклад за бъдещето на технологиите, който включваше широк спектър от други прогнози. Компанията очаква още софтуерната дистрибуция да се промени чрез премахване на посредниците, като същевременно прогнозира ярко бъдеще за интерфейса между човека и машината. Swarm Intelligence (иновативен начин за групова комуникация) и нанотехнологиите са други два фактора, които вероятно ще повлияят на електрониката да се придвижи напред.

 

Последната прогноза на Gartner е, че езиковият превод в реално време ще се подобри и в крайна сметка ще премахне ролята на преводачите в глобалната икономика. Gartner призовава производителите и другите собственици на фирми да започнат да планират подобна промяна, като инвестират в обучението на работниците си и в новите технологии, така че в крайна сметка да подобрят ефективността на своите операции и услуги и да осигурят на клиентите си по-добър цялостен опит.

 

Ако този сценарий се сбъдне, много производители на мобилни телефони в крайна сметка ще могат да насочат вниманието си към джаджите за носене и други видове потребителска електроника, които се очаква да заменят частично смартфоните. Много продавачи на телефони като Apple, Samsung и Huawei вече произвеждат смарт часовници и други подобни джаджи, така че това едва ли ще е някакъв проблем за тях.

 

По последни данни хората все по-рядко подменят смартфоните си, защото водещите модели вече са толкова добри, че може да ни служат много по-дълго. В съчетание със значителното намаляване на потребителския интерес към мобилни телефони и факта, че всичко от часовници до очила и високоговорители става все по-интелигентно, конвенционалните мобилни телефони може да спрат да бъдат основен начин за комуникация с интернет и онлайн услугите, много по-рано от очакваното.

 

Този сценарий изглежда по- вероятен и в светлината на инициативи като програмата Digital Wellbeing на Google, в която компанията съзнателно преработва части от най-популярната операционна система в света с цел намаляване на използването на смартфони. В крайна сметка, тъй като технологичните джаджи стават все по-луксозни и по-впечатляващи, по-лесно достъпни и удобни потребителите ще бъдат още по-свързани с интернет, но ще прекарват по-малко време, прегърбени пред екрана на телефони, което е нещо, което мнозина трябва да намерят за изключително полезно.

 

Вижте защо в бъдеще смартфоните ще се носят на лицето, а не в джоба