Водещите производители на телевизори се надпреварват в представянето на ултратънки модели с 4K разделителна способност, като тази иновация вече намери и място в пазара на смартфони благодарение на новия Xperia Z5 Premium. Липсата на достатъчно мултимедийно съдържание за този формат, обаче е причината някои от най-големите компании да се въздържат от премиерата на собствени устройства, които го поддържат като добър пример в това отношение e Samsung. Друга основна причина за това е факта, че HEVC Advance групата, която разработва H.265/HEVC видео форматите искат твърде високи такси от производителите за лицензирането им, предаде Engadget. 

 

По този начин много от тях се отказват да го направят, което важи и за популярни безплатни услуги за стрийминг в интернет и това пречи сериозно за популяризирането на 4K съдържанието в индустрията. От своя това решение на организацията принуди някои от водещите технологични брандове да обмислят идеята да разработят собствен, конкурентен формат, но вече няма да им се налага да го правят. Причината е, че HEVC Advance в крайна се съгласиха да променят своята система за лицензиране, като намалиха въпросните такси, за да стимулират повече компании да оптимизират своето съдържание в 4K формат. 

 

Новата схема не само ги намалява с 50%, но също така позволява видео материалите, които сега са безплатни за потребителите да бъдат конвертирани безплатно в 4K резолюция, което е доста положително за онлайн услугите. Тази промяна в стратегията на организацията е направена изцяло с идеята да ускори навлизането на този формат не само сред тях и телевизорите, но и да стане по-достъпно за смартфоните. По този начин можем да сме сигурни, че през следващата година ще станем свидетели на все повече съдържание и устройства, които поддържат H.265/HEVC видео форматите.

 

Вижте какво е 4K резолюция