Mобилните устройства промениха начина, по който консумираме мултимедийно съдържание в интернет, откриваме съдържание и се забавляваме. Неслучайно днес сме по-активни от смартфоните, отколкото от настолния компютър Всички тези процеси доведоха до концепцията за т.нар. "адаптивни дизайни" на уеб сайтовете в интернет.

По този начин се гарантира, че дадена страница изглежда и функционира по един и същ начин, независимо от големината на устройството, от което я зареждане. По този начин потребителите могат да използват по-интуитивни интерфейси, които са оптимизирани за тъчскрийн екраните на мобилните джаджи.

Адаптивните дизайни са важни за собствениците на сайтове и от гледна точка на привличането на повече рекламодатели. Това е един от водещите приоритети в сферата на уеб дизайна от последните няколко години, като броя на сайтовете оптимизирани за смартфони се увеличава постоянно.

Наред с всички предимства започва да се забелязва отчетливо голям недостатък в дизайна на страниците, тъй като почти няма да откриете съществени разлики между публикации в блогове, видео сайтове, новинарски портали и др. 

 

 

Онлайн постовете споделят редица общи дизайнерски елементи като например Thumbnail снимки, Hamburger менюта (бутоните с три хоризонтални черти) и рекламни банери. Екип от професори на Indiana University проведоха самостоятелно проучване, за да разберат дали наистина страниците в интернет започват да изглеждат все повече по един и същ начин, съобщава TechRadar.

Базата им данни включва публикация с повече от 200 хил. изображения качени онлайн в над 10 хил. уеб сайта. За целите на проекта учените също така използват рейтингите на Rusell 1000, Alexa 500 и номинациите на Weebly Awards, за да селектират страници, които генерират най-голям трафик. Детайлният анализ показва наличието на прилики във визуалните елементи. 

Проучването установява съвпадения между съдържанието в уеб сайтовете по три ключови идентификатора: Color, Layout и AI Attributes. Забелязва се стабилна тенденция в намаляването на различният между модерните сайтове в периода между 2010-2016г.

Според учените най-силно проявление този тренд има при графичното оформление на сайтовете, където сходните елементи са се увеличили 30-кратно за този период. 

 

Още от Digital: Как да добавим уеб сайт към началния екран на смартфон с Android