Световната пандемия промени навиците ни, но също така донякъде обърка нормалната ни представа за времето. Стоенето вкъщи вероятно създава усещането, че часовете се движат по-бавно от нормалното. Истината е, че конкретната представа на всеки човек не е единствения фактор, който влияе върху времето.

Земята не само се движи, но ускорява с всяка година този ход, чиито краен резултат е скъсяването на дните. На пръв поглед това може да не звучи като проблем, но може да предизвика сериозни последствия, ако не се намери начин как да се регулира този процес. Все пак учените вече търсят решение и предлагат интересна идея. 

Според тях компенсирането на по-високата скорост, с която се движи Земята може да стане с "премахването на една секунда", като по този начин минутата стане 59 секунди, вместо 60, съобщава BGR. В миналото сме добавяли секунди, за а коригираме времето, като сега ни очаква обратния процес.

 

 

Реализирането на тази идея, обаче е доста сложна задача. Едва ли някой може да усети в ежедневието си липсата на една секунда на всеки 60. Истината е, че това компенсиране на времето предизвикано от ротацията на планетата ще окаже сериозно влияние върху учените и инструментите, които използват за своите разработки. 

Компютърните системи също могат да бъдат силно засегнати. Така например преди девет години добавянето на секунда доведе до блокиране на работата на множество сървъри и интернет сайтове. Сред тях са страници като Reddit, Yelp и LinkedIn, но също устройства с Linux и софтуер базиран на Javascript. 

Учените обещаха да бъдат доста внимателни при предстоящото премахване на една секунда от минутата. 

 

Още от Digital: Учени създадоха двигател, който ще ускори времето за пътуване до Марс