Поверителността на личната информация е проблем, който много хора подценяват. Смартфоните са навсякъде с нас, което освен всички ползи може да крие големи рискове. Високите продажби на мобилните устройства допълнително провокират интереса на хакерите към Android и iOS. Рансъмуер вирусите не са единствената заплаха за собствениците на смартфоните.

NSO Group е името на израелска компания, която предизвика истински хаос в технологичната индустрия. Причината е зловредния софтуер с името Pegasus, който бе открит преди пет години, но продължава да представлява сериозна заплаха за потребителите. Програмата е разработена от NSO Group да прониква незабелязано в устройствата и да шпионира потребителите, без тяхното знание.

Ако Pegasus инфектира смартфоните е възможно да прочита съобщенията и да слуша разговорите. Още през миналата година WhatsApp заведоха официално дело срещу NSO Group с обвинения, че зловредния софтуер е заразил устройствата на повече от 1400 журналисти и политически активисти по цял свят.

 

 

Ако сте собственик на устройства на Apple е необходимо веднага да проверите за налична софтуерна актуализация. Причината е нова уязвимост, която излага на риск iPhone, iPad, компютрите с macOS, но също часовниците с бранда Apple Watch, съобщава TheNextWeb. Необходимият пач за сигурност е достъпен в iOS 14.8 версията, като компанията разпространява нови актуализации на iPad OS, macOS и WatchOS, за да предпазят своите потребители. 

За да проверите наличните ъпдейти отворете Settings>General>Software Update на своите устройства. Можете да го направите от Apple иконата и "About This Mac" раздела, ако имате компютър с операционната система. Нужният ъпдейт е MacOS 11.6. Собствениците на Apple Watch трябва да дръпнат WatchOS 7.6.2, като актуалния пач е част и от iPadOS 14.8.

Ъпдейтването ще гарантира, че Pegasus не е инсталиран на вашата джаджа и не ви шпионира тайно, докато използвате iPhone, iPad, Mac или Apple Watch.

 

Още от Digital: Какво представлява Pegasus - софтуера, с който са шпионирани хиляди потребители на Android и iOS