Google Maps е софтуер, на който разчитаме да навигираме с най-подходящите маршрути до желаната локация. Приложението предлага широк набор от функционалности и секции за пешеходци, превоз с велосипеди, публичен транспорт и др. Потребителският интерфейс е удобен за използване и е обект на постоянни оптимизации на Google.

Компанията е в лидер в разработката на софтуер за навигация, но въпреки усилията винаги е възможно да възникнат неочаквани бъгове в работата на Google Maps. Представители на организациите John Muir Trust и Mountaineering Scotland, които следят за планинското катерене, трекинга, снежните спортове и други активността в планините на Шотландия.

Туристи са подали няколко сигнала, че приложения за навигация предоставят опасни препоръки за маршрути, включително и в най-голямата планина в Британските острови, Бен Невис. Упътванията в Google Mаps предлагат пътеки, които биха затруднили дори най-опитните алпинисти и планински водачи, съобщава CNN.

 

 

Двете организации предупреждават, че става въпрос за някои от указанията на картата, които са показани с прекъсната линия от точки. Според тях грешката може да е предизвикана от намиращ се наблизо парк за автомобили. Алгоритмите на Google Maps препоръчват маршрут съобразен с тази локация и вероятно така подценяват опасностите по предложения планински маршрут.

Повечето туристи използват Google Maps, за да се ориентират по време на своята разходка в планината, което задълбочава проблема. Бен Невис е популярна дестинация с максимална височина от 1345 метра, която се посещава активно през всички сезони. Google вече са информирани и работят над ъпдейт, който да коригира проблемния маршрут в приложението.

 

 

Oще от Digital: Google Maps вече ще дава приоритет на маршрутите, с които спестяваме гориво