Facebook e водещо мобилно приложение, което предизвиква все повече дискусии по отношение на сигурността на личните данни. Всички знаем, че компанията генерира приходи от реклама, но също така използват множество методи, с които следят своите потребители. Ако сте собственици на iPhone и активно сърфирате в социалната мрежа трябва да бъдете много внимателни.

Eксперти по сигурността предупреждават, че Facebook събира поверителна информация без знанието на потребителите. Още по-неприятното е, че няма как да се противопоставите на тези действия, предупреждават от Forbes. Taка например приложението разбира локацията, като извлича метаданни от снимките и IP адресите, дори когато изберете "Never" опцията за следене от менюто с настройки.

Сега разбираме, че Facebook използват акселерометрите на iPhone, за да получават данни за движението на собствениците им през деня. Така социалната мрежа разбира, когато си взаимодействате с други приложения и услуги.

 

 

Дори забраняването на достъпа до локацията на Facebook приложението няма да го спре да събира тези данни. Това е възможно, като се използват същите вибрационни  модели, които акселерометрите на смартфоните записват. Експертите твърдят, че този проблем не е ограничен само до Facebook, но също до другите приложения на компанията: Instagram и WhatsApp.

Все пак има начин как да спрете функцията в WhatsApp. Toва обаче не е възможно в мобилното приложение на Facebook. Единствения начин да предотвратите следенето е да изтриете приложението и да се логвате в своя профил от браузъра. Прави впечатление дори отсъствието на опция да се събират данни от акселерометрите само когато сте включили Facebook.

Aко друг човек сподели локацията си във Facebook в автобуса и вие също пътувате в него от компанията могат лесно да разберат и вашето местоположение, тъй като вибрационните модели ще бъдат еднакви.

 

Още от Digital: Какво да направим, ако Facebook акаунтът ни е хакнат