Facebook Messenger е мащабна платформа за комуникация, която улеснява общуването между повече от 1.3 млрд. потребители. Това е едно от най-популярните приложения за чат и видео разговори за смартфоните с Android и iPhone. Интеграцията със социалната мрежа също е важна функционалност, която улеснява значително комуникацията с приятелите и важните хора.

Ако използвате Facebook Messenger, обаче трябва да бъдете много предпазливи. Експерти предупреждават за отлагането на ключов ъпдейт за сигурност в мобилното приложение. Сигурността е основен приоритет при работата със софтуер и компания от ранга на Facebook е добре запозната с предимствата на модерните уеб технологии.

Въпреки това Facebook все още не предлагат End-To-End криптиране в приложението Messenger. За първи път компанията обеща да предпази комуникацията във Facebook Messenger, чрез технология за криптиране oще през 2019г., но това все още не се е случило.

Разпространението на актуализацията отново е отложено, което крие доста рискове за поверителността на съобщенията в Messenger.

 

 

Специалистите препоръчват да се ориентирате към друго приложение за смартфони за ежедневната комуникация, което предлага по-висока степен на сигурност. Подходящи решения са Signal, както и WhatsApp, съобщава Mirror. Личната комуникация е по-добре да остане извън Messenger, тъй като криптирането на разговорите и съобщенията няма да предпазва данните ви.

WhatsApp също използва End-To-End криптиране, което гарантира, че съобщенията са видими единствено за участниците в самия разговор. В този случай, дори Facebook нямат достъп до информацията разпространявана между потребителите. За съжалениe Facebook Messenger продължава да не предлага същата сигурност.

Актуалните срокове предвиждат криптирането да стане част от приложението през 2022г. Няма да е изненадващо, ако компанията отново отложи този ключов ъпдейт. Facebook са категорични, че се нуждаят от повече време за оптимизация на технологията към мащабната Messenger екосистемата.

Докато компанията не е готова с криптирането на комуникацията в Messenger е най-добре да обмислите Signal и други алтернативи за сигурна комуникация от смартфоните, съветват експертите.

 

Oще от Digital: Какви нови неща можем да правим във Facebook Messenger и Instagram