Google Docs е приложение, което предлага разнообразни възможности да създаваме, редактираме и споделяме текстови файлове в интернет. В голяма степен това е алтернативата, която компанията предлага на Microsoft Word и също така ни позволява лесно да работим съвместно с други хора върху даден проект. Редакциите върху документите на участниците се ъпдейтват в реално време, като Google Docs разполага и с интегрираната функция за чат. Тийнейджърите вече са намерили много интересно приложение на този инструмент. 

 

Последните данни на TheAtlantic разкриват, че Google Docs се използва масово от образователните институции, тъй като е удобно средство да стимулира съвместната работа на учениците. Незабелязано от самите учители, обаче приложението се превръща във все по-популярна платформа за комуникация между тях. Във все повече училища се забранява използването на смартфони, но учениците имат достъп до лаптопи. Функцията за чат им позволява да си говорят в реално време, докато тече урока, а по-интересното е, че не е предварително активирана.

 

 

Маркирането на дадена фраза в текстови документ също отваря прозорец, в който тийнеджърите могат незабелязано да си общуват. Повечето от тях избират различни шрифтове и цветове, за да отличат своите съобщения. Ако учителя прати даден файл за съвместна работа също се активира секция за коментари, която отстрани създава впечатлението, че учениците пишат бележки свързнаи с проекта, докато всъщност чатят свободно помежду си. Натискането на бутона "Resolve" изтрива всички следи за "тайната" комуникация.

 

Oще от Digital: Как да използвате функцията за гласово въвеждане в Google Docs