Какво ви е мнението за смартфоните с големи дисплеи? Потребителите се разделят на два лагера - едни ги харесват, други – не. Що се отнася до производителите, те се надпреварват да представят модел с по-голям екран.

За последните няколко месеца излязоха 6.67-инчовият OnePlus 7T Pro, 6.8-инчовият Galaxy Note 10 , 6.8-инчовият LG V60 и 6.9-инчовият Galaxy S20 Ultra. Според PCWorld всички те са изключително тромави устройства. iPhone 11 Pro Max е малко по-малък - 6.5 инча.

 

 

Но поне Apple прави iPhone, който е под шест инча. Ако искате приличен Android телефон, който всъщност може да се използва с една ръка, вашите опции са 5.6-инчовият Pixel 3a или Galaxy S10e.

Ето как размерите на телефоните се увеличиха само през последните три поколения:

Galaxy S9: 5.8, 6.2
Galaxy S10: 5.8, 6.1, 6.4, 6.7
Galaxy S20: 6.2, 6.7, 6.9

LG G7: 6.1
LG V50: 6.4
LG V60: 6.8

Galaxy Note 8: 6.3
Galaxy Note 9: 6.4
Galaxy Note 10: 6.3, 6.8

OnePlus 5T: 6.0
OnePlus 6T: 6.4
OnePlus 7T: 6.6

Galaxy S20 Ultra едва се побира в джоб, а огромният му размер затруднява използването му дори с две ръце. Оказва се, че дори някои потребители имат проблеми с автоматичното фокусиране, които се дължат на неспособността им да го държат неподвижно, докато правят снимка.

 

 

А има хора с по-малки ръце, за които Galaxy S20 Ultra е изключително  неподходящ  и по тази причина те не могат да се ползват от най-добрите функции на камерата. И това само защото не могат да обхванат с ръцете си 6,9-инчовия дисплей. Изборът между размерите на екрана е едно, но да се принуждават купувачите да избират телефон, който е направо грозен, за да получат най-добрите функции, е изключително грешен подход. Освен това тези телефони са твърде тежки, крехки и неудобни.

По-големият дисплей не винаги е по-доброто решение

Производителите на телефони изглежда не се интересуват от това как се чувстват хората докато използват устройствата им. Използваемостта се загуби в състезанието да се предлагат все по-големи смартфони и няма признаци това да се забави. Ако не друго, с появата на технологията за сгъваеми телефони, тази тенденция ще се засили и ще се навлиза все повече в територията на мини таблетите.

Несигурното бъдеще

Сгъваемите телефони все още са нови и за това са интересни на хората. Galaxy Z Flip със сигурност е голяма стъпка в правилната посока, но тези устройства все още са в експериментална фаза и вероятно ще е така още известно време.

Но дори ако сгъваемите телефони изведнъж станат магически издръжливи и достъпни, единственият реален проблем, който ще решат, е продажбата. Ако размерът на екраните на телефоните продължава да се увеличава, те ще достигнат размера на Galaxy Tab A, само след още няколко години. Разликата ще е само в това, че тези екрани са сгъваеми.

 

 

И всичко това се случва, за да се разсее истината: еволюцията на смартфоните е в застой. Наблюдава е затишие в иновациите при смартфоните. Докато всички чакаме следващия голям пробив, независимо дали става въпрос за сгъваеми екрани, вечни батерии или AI от следващо поколение, производителите на телефони се опитват да ни убедят, че по-големите екрани са основното, от което се нуждаем.

 

 

По-големият проблем е, че производителите на телефони резервират най-добрите си функции за телефони за моделите с най-големи екрани, като по същество принуждават потребителите да купуват нещо, което не харесват докрай.

 

Вижте 6 неща, които ще могат бъдещите смартфони с Android