Tехнологичната индустрия продължава да е изправена пред сериозни предизвикателства. Възстановяването от пандемията бе съпътствано от недостиг на компоненти. Редица сектори вече са засегнати, като няма изгледи скоро ситуацията да бъде стабилизирана. Големите производители полагат много усилия да редуцират негативното влияние на тези процеси върху своя бизнес.

Анализаторите имат различни виждания относно възможностите хардуерната криза да остане в миналото. Според някои от тях положителни трендове могат да се очакват в следващите няколко тримесечия, докато други предвиждат кризата да продължи поне до края на 2022г. Със сигурност ни очаква отлагането на премиери на водещите компании, включително и продажба на ограничено количество на определени хардуерни конфигурации.

Едва ли има специалист, който може да прогнозира какво ще е бъдещето и колко време ще продължи недостига на компоненти в световен мащаб. Следенето на актуалните процеси ще става все по-трудно, включително и възможностите да се предвидят предстоящите събития, съобщава ZDNet.

 

 

Необичайно високото търсене към полупроводници и лимитирания инвентар вероятно ще бъдат последвани от рязък спад. Това се е случвало много пъти досега и няма да е изненадващо отново да изненада производителите и доставчиците. Последният доклад на Semiconductor Industry Association (SIA) за развитието на кризата очертава доста мрачен сценарий.

Рекордните продажби от $468.8 млрд. през 2018г. бяха последвани от 12% спад година по-късно. Световната пандемия допълнително намали тази стойност през 2020г. В най-добрия случай може да очакваме минимален ръст в приходите през 2021г. Увеличава се броят на наблюдателите, които очакват недостига да продължи поне до края на следващата година.

Става изключително трудно да се прогнозират бъдещите процеси и да се разбере истинските специфики на високото потребителско търсене. Производството на полупроводници е сложен процес, който изисква поне шест месеца. След като се стартират производствените съоръжения дълго време оперират на максимален капацитет, за да създадат достатъчно количество от съответния хардуер.

 

Още от Digital: Кои производители са най-силно засегнати от недостига на компоненти