Много потребители продължават да пазят старата си колекция от снимки и мултимедия на оптичните дискове, което бяха модерна технология преди десетилетие. Една от последните значими иновации в този сектор несъмнено са Blu-ray дисковете, които позволяват дълги години да пазим важна информация в домовете си. 

Ако и вие имате няколко стари CD-та или Blu-ray с кадри от рождени дни, пътувания и тържества е добре да преосмислите своята стратегия. Експертите предупреждават за проблем, който може да доведе до загуба на съхранявана информация, което определено може да бъде доста неприятно.

Самият проблем е свързан с т.нар. "Disc Rot" или склонността на оптичните дискове да правят данните нечетливи след определен период от време. Сред факторите, увеличаващи възможността от развитие на подобни процеси са физически поражения върху диска, увреждания от ултравиолетова светлина, реакции от замърсители, отлепяне на адхезивните слоеве върху повърхността на CD-тата.

Окислението на вътрешния слой също е органичен процес, който се превръща в реален проблем с времето. 

 

 

Най-неприятният вариант е да пуснете отново стария CD диск и с изненада да откриете,че част от файловете не могат да се отворят. Повреда от този тип може да изтрие напълно файловете при това без знанието ви. Именно тази специфика на CD дисковете е добра предпоставка да обмислите към по-модерни технологии като например SSD-та.

Все пак дълголетието на CD зависи от много различни критерии като например качество на производство, начин на съхранение, как е записана и обработена информацията. Не е задължително файловете от старата колекция да се самозтрият, но това е реален проблем, над който трябва да обърнете внимание.

Тестовете показват, че формата на дисковете също има значение, като жизнения им цикъл варира от 5-10 години до 100 години при оптимални условия, съобщава TechSpot.

Дисковете, които могат да се презаписват и вероятно съхраняват старите ни данни са произведени преди 15-25 години. Ако записаните данни не са архивирани на друго място това може да се превърне в сериозен проблем.

 

Още от Digital: Кой е най-добрият начин за архивиране на информацията на компютъра