Експертите постоянно предупреждават да бъдем внимателни, за да се предпазим онлайн. Въпреки непрестанните предупреждения много хора продължават да подценяват проблема. Това важи и за мениджърите и най-високопоставените служители на представителите на бизнеса.

Практиката за споделяне на корпоративни устройства с колеги може да улеснява работния процес, но крие сериозни рискове за всяка компании. Заключението е от доклад на NordVPN, който твърди, че хората работещи на високи длъжности са пет пъти по-склонни да споделят своите устройства с други хора.

Най-често виновниците за различни проблеми със сигурността са мениджърите по човешки ресурси и главните технически директори, съобщава TechRadar. Повечето от тях полагат усилия да гарантират сигурността на личните данни с криптиране. Въпреки това вътрешните заплахи са отговорни за 60% от изтичането на информация.

 

 

NordVPN смятат, че има разнообразие от причини за действията на мениджърите, които излагат на риск своя бизнес. Споделянето на устройства често се прави, за да се споделят бързо документи и файлове с другите членове на екипа. Успоредно с това най-високопоставените служители разчитат силно на асистенти и друг помощен персонал за управление на практически въпроси.

Най-важните хора в дадена компания също така притежават по-добри и по-мощни устройства, което е друга причина за споделянето на устройства от мениджърите. Вътрешните заплахи са отговорни за почти две трети от всички инциденти свързани с изтичане на данни от корпоративните среди, съобщава TechRadar.

Mного често, обаче идентифицирането на вътрешната заплаха е доста труден и сложен процес, което е предпоставка за задълбочаване на проблема.

 

Още от Digital: Как да работим ползотворно от вкъщи по време на епидемията от COVID-19