Eдин от най-големите проблеми на съвременните соларни панели е факта, че те успяват да преобразуват около 20% от слънчевите лъчи в енергия и много учени търсят всевъзможни начини да подобрят ефективността им. Водещите производители на подобни продукти също така трябва да се съобразяват и с още едно ограничение свързано с факта, че една десета от тяхната повърхност остава неизползваема, тъй като там са разположени електрически проводници, които носят името "Contact Fingers".  Сега екип от учени на Karlsruhe Institute of Technology (KIT) твърдят, че са намерили решение на този проблем като обгърнат повърхността на тези компоненти oт соларните панели със специално невидимо покритие, предаде Ubergizmo.

 

Идеята за системата, която разработват е доста интересна и вече е доказала своята ефективност в лабораторни условия и допринася за привличането на слънчевите лъчи към тях. Самите Contact Fingers продължават да са видими за човешкото око, но светлината, достигаща до тях се абсорбира и пренасочва към самия панел и така позволява да се използват тези 10% от тяхната повърхност. Учените също така разработват и няколко различни метода, с които да работи тази иновативни технология, като всички те са свързани с поставянето на подобни "невидими" покрития. 

 

Първият от тях се състои в поставянето на полимерен слой върху тях, който предварително е програмиран да функционира по специално подбран индекс на пречупване. Втората идея на научните специалисти е поставянето им вътре в самите "Contact Fingers", което им позволява да абсорбират по-ефективно лъчите от Слънцето, като засега тестовете показват увеличение в ефективността от около 10%. Предстои да видим колко време ще им отнеме, за да ускорят навлизането на тази интересна технология на пазара, за да може всички да се възползваме от нейните предимства.

 

Вижте учени създадоха най-малкият и евтин соларен панел