Citigroup бяха една от първите компании, която създаде банкомати със скенери за ириса на очите. Идеята е те да заместят традиционните четирицифрени PIN кодове, които лесно могат да бъдат разпознати от хакери. Компанията сложи край на този проект, заради високите разходи от събирането и съхраняването на биометрични данни на милиони потребители. Експертите на Citigroup аргументираха решението си с твърдението, че ако ни откраднат паролата можем да я сменим с друга, но това няма как да стане с ириса на очите.

 

Банките използват методи, с които събират различни биометрични данни на клиентите си, но ги подканват те самите да ги пазят и да се грижат да не попаднат в чужди ръце. Най-често това се случва в смартфоните, предаде WallStreetJournal. Водещи имена като J.P Morgan Chase, Bank of America и Wells Fargo вече въведоха банкомати, които могат да се свързват директно с мобилните устройства. Tози метод добавя още едно ниво на сигурност към банковите сметки на потребителите, но също така не изисква въвеждането на четирицифрения PIN код.

 

Не бива да забравяме, че модерните смартфони вече са оборудвани със сензори за отпечатъци и скенери за ириса на очите, което би улеснило навлизането на ново поколение по-сигурни банкомати. Много държави имат собствени картотеки с пръстовите отпечатъци на гражданите, които могат да се използват от банките за идентифицирането им. След като се удостовери самоличността им се създава дигитален токен, който извършва транзакцията без да споделя данните с банкомата. Информацията остава във всяко едно мобилно устройство на потребителите, което я предпазва от хакери.

 

Вижте три полезни съвета за безопасно използване на банкомат