Смартфоните с една задна камера все по-рядко се срещат, тъй като Samsung и други производители използват технология с две камери в повечето си устройства – вместо един сензор смартфона има два на гърба, които работят по взаимно допълващ се начин. Huawei P20 Pro  дори има три камери на гърба.


Независимо от това, някои от най-впечатляващите снимки все още са заснети от устройства с една камера и до голяма степен това се дължи на техниката за бързо заснемане на изображения, смятат от Android Authority.

За какво става въпрос? 

На най-основно ниво бързото заснемане на изображението се свежда до две части. Първо, има бързо заснемане на изображението: заснемане на няколко изображения в изключително бърза последователност. След това има обработката на тези изображения, което може да доведе до по-добър краен резултат или до съвсем различен ефект. При обработката тези допълнителни изображения се използват, за да се намали шума и размазването в последната картина. 

Google и Samsung бяха първи

Google несъмнено популяризира набор от техники на телефоните си Nexus и Pixel, като го нарече HDR +. Компанията използва HDR + за по-голям динамичен диапазон и по-добри снимки при слабо осветление.

 

Samsung също възприе бързото заснемане на изображения и свързаната с него обработка за водещите си модели. Техниката беше използвана за първи път в Galaxy S8 и заснема три изображения в бърза последователност, след което телефонът избира най-добрия кадър като фундамент и използва останалите два кадъра, за да намали замъгляването. Според Samsung този метод води до по-детайлни, по-ясни снимки, дори при не идеални условия.

 

Samsung и Google имат подобни технологии, но устройствата на корейската фирма улавят по-малко изображения в процеса. Но улавянето на голям брой изображения не винаги води до най-добри резултати, смятат специалистите. Според тях след определена точка няма забележима разлика в намаляването на шума, като се добавят допълнителни кадри.

Защо тази технология е важна?

При смартфоните никога няма да може да се използва същия хардуер като при DSLR камерите. В края на краищата сензора на камерата за смартфони е експоненциално по-малък от този на професионалните фотоапарати. Но именно защото са по-малки и леки смартфоните имат важно място в живота ни, кой не иска мощно устройство, което може да се побере в джоба му.

 

Оптичното стабилизиране на изображението също не е перфектно, което означава, че една  снимка с дълга експонация  вероятно ще бъде изключително размазана ако не е използван триножник. Функцията за стабилизиране на Huawei изглежда изключително обещаваща, но това е изключение, а не правило.

 

Добрата новина е, че не се нуждаете от оптична стабилизация на изображението или гигантски, издути сензори за заснемането на няколко снимки в бърза последователност. Това означава, че бюджетните телефони също ще могат да предложат тази функция. Не е ужасно, смартфоните да разполагат с допълнителна мощност, за да се възползват от тази технология.

Какво може да се направи с технологията за бързо заснемане на изображения?

Вече споменахме по-добро HDR (което ни дава повече детайли в ярките и тъмни области) и подобрената работа при слаба светлина чрез намаляване на шума, но бързото снемане и обработка на изображенията след това може да предложи много повече.

1. Super HDR

Вероятно най-голямата иновация в това отношение е Super HDR, която идва от китайската компания Vivo. Функцията се различава от HDR + по това че взема повече изображения (до 12 кадъра), този път при по-високи и по-ниски експозиции. Освен това от Vivo твърдят, че използват AI за режима. Все още обаче не сме чували за телефони, които се възползват от тази технология.

2. По-добро увеличение

Увеличението с технологията за бързо заснемане на изображения е по-добро от стандартното цифрово увеличение на по-старите телефони.

3. Префокусиране

Възможността за заснемане на изображения в бърза последователност също така дава възможност за друга добра функция. Компании като Nokia, LG, Sony и Samsung предлагат режими на префокусиране от години. Функцията ви позволява да промените фокуса след заснемането на снимката, като за целта заснемете серия от снимки с различно фокусиране. Ако трябва да бъдем честни, двойните камери са по-добри за този вид измама, като обикновено са по-бързи и по-лесни за използване. 

4. Функцията Rich Capture

Вероятно единствената причина, поради която бихте искали Lumia 950 е неговата функция Rich Capture. Тя е един от добрите примери за това, което е възможно с технологията за бързо заснемане на изображения.

 

Опцията Rich Capture позволява на потребителите да променят нивото на експонация, светкавицата или HDR, след като са направили снимката. Всичко зависи от контекста, така например при условия с ниска осветеност ще ви бъде позволено да промените експонацията и да настроите нивото на светкавицата.

5. Отстраняване на обекти

Бързото заснемане на снимки е идеално и за изтриване на хора или обекти във фонов режим. Тази функция беше популяризирана с Galaxy S4, където беше наречена Eraser Mode. Google демонстрира подобрена функция за премахване на обекти по време на I / O 2017. Функцията използва машинно обучение. За съжаление Google все още не е пуснал тази функция в телефон. Xiaomi също възнамерява да внедри тази функция в MIUI 9, макар и като опция в Photo Editor, а не като специален режим.

6. Последователност на действията

Ако сте любител на спортни събития, вероятно сте виждали снимки с последователност на действията, обикновено показващи трик със скейтборд или колело. Знаете ли, че да се покажат отделните етапи от трика в една снимка се използва технологията за заснемане на няколко снимки в бърза последователност. Samsung и Nokia популяризираха тази функция още през 2013 и 2014 година, като я нарекоха съответно Drama Shot и Smart Sequence.

7. Снимки с висока разделителна способност

Друга интересна функция, която е възможно благодарение на технологията за бързо заснемане на изображения, е способността да се създават снимки със свръх висока разделителна способност от няколко снимки с по-ниска резолюция. . За целта се заснемаха шест последователни снимки  и след това се комбинираха в 50MP снимка. Междувременно Asus предложи ZenFone AR, снимат се четири 23MP снимки и след това се обединяват в една 92MP снимка.

 

Вижте какви предимства има двойната камера при смартофните