С всяка изминала година смартфоните претърпяват все по-драстични промени. Ако имате съмнения в твърдението вижда последните премиум устройства на производителите.

Новото поколения на устройствата им предлагат все по-големи дисплеи с невероятна резолюция, по-добри камери, по-мощни батерии и процесори, както и камери, снимащи с "почти" DSLR качество. Това важи с най-голяма степен за смартфоните от премиум сегмента.

Повечето от нас не се замислят, но ежедневната актуализация на устройствата от висок клас на Samsung и Applе oсвен всичко друго крие множество технологични препятствия.

В крайна сметка дори и технологиите си имат известен лимит и не е възможно всяка година новият модел да е два пъти по-бърз с двойно по-голяма капацитет на батерията и двойно по-добра камера.

Вече се забелязват сериозни признаци на подобно "пресищане" при смартфоните от висок клас. Другият проблем е, че твърде многото функционалности промотирани от производители всъщност объркват бъдещите им собственици. Независимо от това е факт, че флагманите с Android и iOS предлагат невероятни подобрения в дизайна и хардуера.

 

 

Изключително сериозната конкуренция в мобилната индустрия се пренася с пълна сила и в сегмента на устройствата от средния и бюджетния ценови клас. Много производители полагат големи усилия да използват функции от премиум устройствата в бюджетните си смартфони.

Изключително подходящ пример в това отношение са устройствата на Honor, които реализират все повече продажби на европейския пазар.

Последните модели от серията съчетават в себе си най-добрите функции на Huawei P и Huawei Mate сериите, но на много по-изгодна цена. Тази стратегия постепенно се възприема от много други производители, сред които Xiaomi и донякъде Samsung.

В крайна сметка това е добра новина за нас потребителите, тъй като ще можем по-изгодно да купим устройство с премиум хардуер, но на по-ниска цена.

Най-продаваните устройства през последните тримесечия са именно смартфони, които са позиционирани в средния клас. В момента точно този тип предложения предлагат най-голяма полза за потребителите и неслучайно стават все по-търсене сред потребителите.

Иновациите при флагманите просто се бавят и след масовото  навлизането на гъвкавите дисплеи и 5G технологията отново повече хора ще погледнат към този пазарен сегмент.

 

Още от Digital: Най-добрите смартфони, които видяхме през последните 10 години