Днес камерите на смартфоните могат да правят изумителни неща, но производителите вече започнаха да усещат някои ограничения, с които не могат да се справят лесно. В едно устройство с дебелина 7 мм например трудно може да се побере нужния хардуер за заснемането на по-качествени изображения.

 

Тази пролет LG и Huawei въведоха две много различни системи и технологии с двойна камера, които са на път да променят цялата индустрия, а се говори и, че  iPhone 7 Plus на Apple ще последва примера им по-късно тази година.

LG прави камерите на смартфоните по-гъвкави

LG G5 ще бъде запомнен като телефона с две задни камери. Една 8-мегапикселова камера с 78-градусов обектив и  16-мегапикселов модул с 135-градусов широкоъгълен обектив, който улеснява заснемането на по-големи групи хора, пейзажи или високи сгради, като същевременно не се налага снимащият да се отдалечава прекалено от обекта.  

 

Варио обективите изискват по-голяма дълбочина, отколкото дизайна на съвременните телефонни може да им позволи, а цифровото увеличение намаля качеството на изображението. В G5, LG добавя втора основна  леща, което става лесно тъй като има достатъчно хоризонтално пространство. Изпъкналите камери на телефона най-вероятно се налагат заради по-сложната оптика и стабилизация.

 

Huawei P9 не разполага с изпъкнали камери, но също има две камери на гърба. Това всъщност е по-вълнуващото устройство от двете, защото е насочено към подобряване качеството на изображението. Комбинацията от цветен и монохромен модул, улавя три пъти повече светлина от обикновена камера, в резултат изображението е много по-рязко и ясно. Основните камери са оборудвани с двойна светодиодна светкавица и лазерна система за автоматично фокусиране.

 

Трябва да сме благодарни на LG и на Huawei, защото в новите си телефони двете компании добавихме вторични камери, без да променят драстично дизайна. Това е добър знак и доказателство, че тези два смартфона очертават бъдещето на системите с двойна камера.

 

Хардуерът не е нищо без добър софтуер

LG G5 разполага с набор от фото ефекти, сред които Pop-out Picture, Film Effect и Auto Shot. Pop-out Picture съчетава изображения, заснети от стандартния и широкоъгълния обектив, за да се създаде ефекта на „снимка в рамка”. Функцията Film Effect може да прилага девет различни емулатора на изображенията, а Auto Shot улеснява използваемостта на камерата, като автоматично заснема перфектното селфи, след като разпознае и фокусира лицето.

 

Huawei си партнира за камерите на P9 с Leica. На тях се дължи не само хардуерната част, но също и софтуерът и алгоритмите, които P9 използва, за да произведе качествена снимка. P9 поддържа фокусиране, базиращо се на три метода – лазерен автофокус, измерване на дълбочината в кадъра и контрастен автофокус. При правене на снимки се избира най-добрият резултат според обстоятелствата. Смартфонът е способен и на изключително впечатляващ ефект, при който фонът зад обекта на преден план е силно замъглен и създава илюзия за ползване на фотографска техника от по-висок клас. 

 

Какво да очакваме в бъдеще?

В по-далечно бъдеще може да видим още по-голям брой лещи и сензори на гърба на смартфоните по подобие на прототипа на Light. Смартфонът е оборудван със седем камери разработени от самата компания. Когато потребителите правят снимка, тя ще се възползва едновременно от качеството на всеки един от сензорите, като изображенията ще бъдат наслагвани и обработвани от допълнителен софтуер на компанията. По този начин технологията на Light позволява бъдещите смартфони да правят снимки с впечатляваща резолюция от 52-мегапиксела. Така съвсем скоро смартфоните ще могат да правят снимки които са по-добри от тези направени с  DSLR фотоапарат от висок клас.

 

Вижте шест любопитни факта за фотографията, които може би не знаете