Вече ви информирахме как oбвиниха Qualcomm, че вреди на конкуренцията в пазара на смартфони с нереално високи цени на патентите си. Информацията за съдебното решение предизвика моментален спад в акциите на компанията, който придоби двуцифрени измерения. Qualcomm е принудена да договори отново условията, с които лицензира патентите си за другите производители на смартфони. От една страна това ще редуцира значително приходите им, а от друга ще принуди компанията да промени изцяло бизнес модела си, за да продължи да е конкурентна.

 

Големият проблем е, че съда иска Qualcomm да изчислява таксите за патентите не на базата на цената на всяко устройство, а на това колко реално струва самият хардуерен компонент на компанията. Въвеждането на фиксирана стойност от порядъка на $10-$20 ще намали в пъти приходите на Qualcomm от лицензирането на технологиите си, информира wccftech. Сегашното решение също така заличава всички позитиви от сделката с Apple, които платиха $6 млрд., за да прекратят съдебните си дела по целия свят и да използват технологиите им.

 

 

Ситуацията, обаче тепърва ще се влошава и може да разтърси цялата мобилна индустрия. През първото тримесечие на годината Qualcomm са спечелили $674 млн. от лицензи. В същото време продажбите на процесорите от серията Snapdragon са генерирали приходи от $542 млн. Едва ли има по-добра илюстрация на бизнес модела на компанията от тези цифри. Водещите производители тепърва ще проведат тежки преговори с Qualcomm, което да намали максимално лицензионните такси. Това би довело до по-евтини смартфони, но би изправило компанията пред сериозни финансови затруднения.

 

Oще от Digital: Google отне лиценза на Huawei, a Intel, Foxconn, Qualcomm и Broadcom спират доставките за компанията, заради търговската война