През последните няколко години умните часовници се опитват да навлязат на пазара като алтернатива на различни устройства. Те искат да са едновременно фитнес гривна, компактен смартфон и заместител на класическия ръчен часовник. Това обаче не се случва, отбелязва TechRadar и обяснява защо.

Умните часовници действително се развиват доста добре. Постепенно те получават все повече функции и възможности, но надали някога ще бъдат възприети като истинска алтернатива на класическия ръчен часовник. На пръв поглед това е странно, особено като се има предвид, че тези устройства имат само една функция – да показват часа.

 

 

Но смисълът на ръчните часовници далеч не е в това. Те винаги са били символ на статут. Те показват възможностите на притежателя си и в не малка степен са и символ на инженерните постижения, като са в своеобразна надпревара за по-сложен и красив механизъм.

Тези устройства имат история, родословие. В продължение на десетилетия бяха символ и на технологичния прогрес. Благодарение на тях изобщо има и умни часовници, които постепенно ще стават все по-развити и изискани. В комбинация с множеството си функции, те имат потенциал да станат много, много популярни.

 

 

Този процес е неизбежен. Същото се случи с практически всички други машини. Вече не се използват парни локомотиви, освен за специални събития. Автомобилите с класически двигатели също са на път да бъдат изместени от електрическото задвижване.

Въпреки това на пазара ще има място и за класическите механични часовници. Поне за още доста време. Първият ръчен часовник е направен през 1904 г. от авиатора Алберто Сантос-Думонт. Идеята – да може да вижда колко е часа докато лети. Дори и до днес има модели ръчни часовници, които пазят дизайна на оригинала възможно най-близо.

 

Първият ръчен часовник е направен през 1904 г. от авиатора Алберто Сантос-Думонт

 

Това показва, че ръчните часовници не са обикновено устройство. То има специална връзка с хората и те го предпочитат. И ще е сред малкото неща, които хората са запазили въпреки много промени в живота си. Друго подобно е писането на ръка и съответно специалните писалки. Реално днес писането на ръка може да бъде заменено изцяло от електронни алтернативи. Въпреки това все още има огромен брой хора, които предпочитат писането на ръка. Механичният ръчен часовник има всички шансове да получи същия статут от хората и да остане предпочитан аксесоар, макар и предимно за специални поводи.