От Forbes писаха, че след анализ на двама независими експерти става ясно, че Xiaomi казва на своите партньори дали потребителите ѝ използват браузъра си за достъп до порно сайтове. Компанията знаела това дори когато бил използван режимът „инкогнито“.

Браузърът на Xiaomi анализира поведението на потребителя и изпраща данни в лошо криптиран вид до китайски уеб компании като Alibaba. Всичко е анонимно, но обширните метаданни позволяват да се правят бързи изводи за истинската идентичност на потребителя.

Мислите, че в резултат на този скандал, Xiaomi продава по-малко устройства? Strategy Analytics съобщава, че индустрията на смартфоните се е свила със 17 %, но Xiaomi не участва в кризата и е единственият производител, който не продава по-малко устройства от миналата година. В сравнение със Samsung и Huawei, тенденцията за Xiaomi дори изглежда положителна. Производителят грабва пазарен дял от своите конкуренти.

Няма такова нещо като лоша публичност

Междувременно Xiaomi реши проблема с браузъра си и отрече повечето обвинения на експертите и журналистите, щетите обаче вече бяха нанесени. За съжаление, това се пренебрегна от тълпата. В Германия онлайн списания като Heise и Golem разгласиха проблема и стотици хиляди вече свързват Xiaomi с „проблема със защитата на данните“. Но това не се оказа проблем за Xiaomi, а напротив, подейства като реклама. Някои от тези хора преди това дори не бяха чували за Xiaomi, а сега са заинтересовани от марката, защото компанията се представя доста добре, а комуникацията ѝ е умела и открита.

Хората свиват рамене и смятат, че проблема лесно може да се избегне като се използва друг браузър. Така се заобиколи въпроса за моралната част.

Очевидно скандалите за защита на данните няма да засегнат Xiaomi в обозримо бъдеще, тъй като цялостната ситуация в сектора на смартфоните така или иначе е безнадеждна в това отношение. 

 

Може ли изобщо да говорим за поверителност?

Факт е, че социалните мрежи създават, съхраняват и оценяват или предлагат на пазара доста обширни профили за потребителите си.

- Facebook / Insta / WhatsApp ни свързват с приятели
- Google / Apple / Microsoft / Amazon синхронизират нашите снимки, контакти, имейли и срещи

- Производителите на чипсетите и модемите като Qualcomm / Apple / Samsung / Huawei / MediaTek по някакъв начин се грижат за изчисляването и транспортирането на цялата тази информация

Разбира се, винаги може да използваме алтернативни приложения или VPN услуги, но за съжаление никой не контролира производителите на хардуер. А те потенциално имат достъп до всички ключове от нашето криптиране.

Смартфонът Librem 5 се опитва да реши проблема, тъй като предоставя на потребителя пълен контрол върху устройството и използва единствено софтуер с отворен код, включително при драйверите и фърмуера. За сега обаче нещата се провалят, тъй като проблемите се нижат като на огърлица.

 

Какво трябва да се направи?

Тъй като Xiaomi купува повечето от своите чипсети от Qualcomm, базираният в Сан Диего доставчик, в крайна сметка той е отговорен за пропуските в поверителността на потребителите на Xiaomi. Факт е, че производителите на чипсети са свободни да правят каквото си поискат, но това трябва да се спре. В същото време трябва да се насърчава софтуера с отворен код и тогава може би един ден ще има смартфон с истински режим инкогнито.

 

Вижте 8 лесни начина да подобрите сигурността си в Интернет