Последните седмици от календарната година са подходяща възможност да изненадате себе си или любим човек с високотехнологичен подарък. Геймърите очакват с нетърпение да бъде отстранен недостига на Sony PlayStation 5 и Xbox Series X в търговските вериги по цял свят. За съжалени потребителите ще трябва да се задоволят с още един голям проблем, който е свързана с технологичната индустрия.

NVIDIA вече реализираха премиерата на дългоочакваната серия GeForce RTX 3000. Въпреки това е изключително трудно да се сдобиете с видео картите. Компанията не разполага с достатъчно налично количество, като всички бройки бяха изчерпани за секунди след стартирането на предварителните поръчки.

Търговски вериги дори сигнализираха за автоматизиран софтуер, който позволява на машини да поръчват наличния хардуер по-бързо отколкото е възможно да го направи човек. Всъщност това е само една от причините за невъзможността да купите свободно видео карти от ново поколение на водещи производители като NVIDIA и AMD, информира DigitalTrends.

 

 

Флагманите от последно поколение, като NVIDIA GeForce RTX 3090, RTX 3080, но също предложения като RTX 3070 и RTX 3060 Ti използват по-новата GDDR6X RAM памет. Включването на този хардуерен компонент също задълбочава проблема, тъй като търсенето е много по-високо от наличния инвентар.

Новата GDDR6X RAM се използва и от AMD Radeon видео картите от последна генерация. Производствените проблеми с този компонент ще продължат поне до февруари 2021г. Това означава, че най-подходящият момент да се сдобиете с последното поколение видео карти на производителите е март следващата година.

Имайте предвид, че някои анализатори очакват стабилизирането на пазара да отнеме повече време.

 

Още от Digital: Китайски производител ще конкурира AMD и NVIDA с нова генерация видео карти