Едва ли има човек, който да не обича да похапва шоколад. Малко извeстен факт е, че повече от половината от световния добив на шоколад идва от две страни в Западна Африка, а именно Кот д'Ивоар и Гана. Държавите се отличават с перфектната температура, степен на валежи и влажност за отглеждането на какаото. Последните данни на учените, обаче показват много тревожни тенденции в тези страни, които са предизвикани от глобалното затопляне и промените в климата, предаде Mirror.

 

Ново проучване разкрива, че ако температурата на планетата се увеличи с допълнителни 2.1% това би сложило край на цялата индустрия за производство на шоколад в света до 2050г. Ако този сценарий се превърне в реалност любимото лакомство на милиони хора може да остане само далечен спомен от миналото. Климатичните промени ще се отразят на влажността в Кот д'Ивоар и Гана, което ще се отрази негативно на добива на какао и производството на шоколад в световен мащаб.

 

Още в следващите няколко години се очаква дефицит от около 100 хил. тона годишно. Някои фермери вече започнаха да изнасят своите плантации в планински райони, където условията са по-подходящи. Учените също така работят над нова версия на какаовото растение, която би могла да оцелява в по-сух и горещ климат. Все пак всички тези процеси вече са започнали и ще трябва да се положат огромни усилия, за да се предотврати негативното им въздействие.

 

Вижте учени доказаха, че шоколада е полезен за здравето и подобрява паметта