Samsung е един от най-влиятелните технолoгични гиганти в индустрията. Компанията е водещ производител на хардуер, но също най-популярният бранд при смартфоните и лидер в пазара на телевизори. Иновациите на Samsung са достъпни за стотици милиони потребители всеки ден.

Безупречният имидж на корейския гигант, обаче може да получи негативни измерения заради проблемите на Лий Джае-йонг, известен още като "Jay Y. Lee" в западния свят. Това е вицепрезидента на Samsung Electronics и ръководител на Samsung Group конгломерата, но има проблеми със съдебните власти в Южна Корея.

Прокурорите поискаха официално от съда да издаде заповед за ареста на Лий Джае-йонг, заради обвинения за счетоводни измами и борсови манипулации с акциите на компанията. Ако съда се съгласи с позицията на прокуратурата шефа на Samsung Group ще бъде осъден на две години затвор, съобщава TheVerge.

Проблемите на Лий Джае-йонг със съдебните власти в Южна Корея всъщност стартираха още преди пет години.

 

 

Според разследванията на властите той е използвал незаконни практики при сливането на две дъщерни дружества на Samsung с идеята да придобие по-голям контрол над управлението на конгломерата, който ръководи. Имената им са Cheil Industries и Samsung C&T.

Тук е момента да уточним, че Лий Джае-йонг изпълнява тази длъжност от 2014г. и вече бе арестуван през февруари 2017г. заради мащабен корупционен скандал довел до оставката на бившия президент на Южна Корея, Парк Геун-хие. Тогава шефът на Samsung Group прекара зад решетките почти една година. 

В момента се провеждат изслушвания в заседателната зала, като официалното становище на съда се очаква да стане факт до края на утрешния ден. След това Лий Джае-йонг ще бъде настанен в център за задържане преди да се обяви официалното решение по казуса. Законодателството в странатa позволява обвиняемия да прекара до 20 дни в арест, докато тече разглеждането на делото. 

Годишните приходи на Samsung Electronics генерират около 12% от БВП на Южна Корея.

 

Oще от Digital: Кой е новият шеф на бизнеса със смартфони на Samsung