Дискусиите относно Android и iOS са многобройни и често са свързани с уникалните функционалности, които предлагат двете операционни системи. Приликите между двете платформи преобладават, но е факт, че има и множество различия. Така например устройствата с Android имат много по-голяма свободa при изтеглянето на приложения, както и повече опции за персонализация.

Аpple залагат на съвсем различен подход, тъй като налагат много по-голям контрол над iOS екосистемата. Собствениците на iPhone могат да изтеглят единствено съдържание от App Store, а не от външни магазини, което е възможно за Android. Тази специфика често е в центъра на конфликта между двете най-големи операционни системи за смартфони.

Възможността да инсталираме приложения извън Google Play е подходяща за достъп до заглавия, които са налични за малък брой потребители или не се разпространяват във всички страни.

 

 

Инсталирането на софтуер. с т.нар. "Sideloading" метод крие рискове за сигурността, тъй като в определени случаи източника може да не е легитимен. Apple са уверени, че не предлагат подобна опция именно, за да предпазят своите многoбройни потребители. Безопасността е водещ приоритет за iOS екосистемата, който не е свързан с никакви компромиси.

Шефът на Apple също коментира изтеглянето на приложения от външни магазини и сподели, че ако това е приоритет за даден потребител определено трябва да помисли за устройство с Android. В случай, че желаете оптимална сигурност логично трябва да изберете iPhone пред конкурентната платформа.

Рисковете свързани с т.нар. "Sideloading" са твърде много и изглежда скоро няма да видим подобна функция за iOS.

 

Още от Digital: Уместни ли са критиките от потребителите на iPhone към Android