Джеф Безос е не само основател на търговския гигант Amazon, но също и четвъртия най-богат човек в традиционната класация на Forbes за милиардерите по цял свят и също така се занимава с много различни проекти извън работата си в компанията. В интернет сега изтекоха данни, според които той сега е продал 1% от своя дял в нея, който според днешните котировки се оценява на около $671 млн. Трябва да отбележим също, че това е сумата преди облагането с местните данъци и такси, като това е малка част от неговите 81.91 млн. акции в Amazon, които притежава, информира Forbes. 

 

След продажбата Джеф Безос продължава да притежава 16% от търговския гигант и в допълнение към това предостави безвъзмездно 3141 акции на организация с нестопанска дейност, чието име засега остава в тайна, чиято стойност е около $2 млн. Шефът на Amazon е подарил още 741 акции, като официално не са публикувани детайли за това негово решение, като определено това не е първия път, в който той предприема подобни действия. В момента неговото състояние се определя от $45.2 млрд., като последните финансови резултати увеличиха с около $6 млрд. стойността на Amazon на борсата. 

 

Oфициалният говорител на компанията отказа да коментира мотивите, които са накарали Джев Безос да продаде 1% от своите акции, но според анализаторите той иска да намали зависимостта на своите инвестиции от Amazon. Сега приблизително 90% от неговото богатство е свързано с бизнеса на компанията и той иска да промени тази ситуация, като започне да печели и от другите си бизнес инициативи. Припомняме ви, че той притежава The Washington Post, за който плати сума от $250 млн., но също и Blue Origin космическата компания, която тепърва ще привлича вниманието ни със своите интересни проекти.

 

Вижте как Amazon разработват собствена платформа за виртуална реалност