Повечето съвременни телефони привличат вниманието ни с красивия си дизайн и неограничените възможности, които предлагат. Но за съжаление, въпреки огромната си мощ от вътре, външно това са едни изключително крехки устройства. А цената им никак не е малка и искаме когато си купуваме скъп телефон да го ползваме без страх, че може да го изпуснем на земята.

 

Още от Digital: Ulefone Power 5 - Смартфон с 13 000 mAh батерия

 

В дизайна на смартфоните няма нищо лошо. Това са едни красиви произведения на технологията, но няма как да се примирим с факта, че те са изключително крехки джаджи.  Производителите ли са виновни за това или може би ние потребителите? Ето какво мислят по въпроса от Phone Arena.

Кой избра стъклото като материал за смартфоните?

Екраните на смартфоните са покрити от стъкло от доста дълго време, но какво да кажем за задния панел. Може би си спомняте, iPhone 4 беше първият така наречен „стъклен сандвич“, но по различни причини Apple предпочете алуминиевите панели за следващите две поколения iPhonе. А Samsung Galaxy S5 беше критикуван за пластмасовия си гръб.

 

 

Инженерите на Samsung приеха тези критики доста лично и така се роди Galaxy S6 линията, като S6 Edge привлече вниманието на всички. Този телефон омагьоса всички със стъкления си корпус и алуминиева рамка.

Няма да спорим за това дали Samsung е измислил красивите телефони, но компанията определено оказа влияние върху индустрията. Сега извитите стъклени корпуси са норма. Според проучване, проведено от Counterpoint, до края на 2020 година, 60% от всички смартфони ще имат стъклени задни части.

Това е огромен брой. Основната причина за широкото приемане на идеята да се използва стъклото в корпуса на телефоните е цялостният вид и усещането което се създава, според същото проучване.

Стъклените телефони изглеждат по-привлекателни и създават усещането за по-скъпи джаджи. Apple се върна към стъклото и метала след iPhone 5 и 6 и докато Samsung започна да приема стъклени гърбове много по-рано от другите компании, със своята серия S6, до края на 2018 година Apple беше единственият производител, 64% от моделите на който имат стъклен гръб.

Стъклото започна да се налага дори при устройствата от средния клас – Galaxy A серията разполага със стъклени задни панели от 2016 година насам.

 

Още от Digital: Смартфон UleFone Power 5 - Цена, дизайн и дисплей

 

Какво ни струва този избор?

Ще се изненадате когато разберете какъв брой телефони се чупят годишно след като са били изпуснати на земята. Според проучване, проведено от SquareShare през 2018 година, 66% от собствениците на смартфони са повредили телефоните си през 2017 година, като напуканите екрани са най-често срещания тип щета (29%).

За този период, американците са похарчили $ 3,4 милиарда за ремонт на напукани екрани. Междувременно при 59% от случаите, собствениците не са избрали да ремонтират телефоните си, вместо това са си купили ново устройство.

 

 

Изглежда, че и производителите не се интересуват много от издръжливостта на устройствата които създават. И защо да го правят? Телефоните стават все по-скъпи, но хората продължават да купуват нови телефони, когато чупят старите си.

Какво е решението?

Много е вероятно вече да сте се досетили какъв е отговорът - да използваме калъфи. Използването на калъфи обаче не съответства на желанието ни да се показваме със стъклен телефон в ръката си. Това е като да си купите Ferrari и да го държите покрито дори когато го карате из града. На практика вие имате телефон с гумен или пластмасов гръб.

Освен това, купуването на калъф трябва да бъде опция, а не необходимост. В крайна сметка, когато харчите стотици долари за телефон, това трябва да е пълноценен продукт. Купувате ли калъф за ръчния си часовник, за да може да го носите на ръката си?

Спомняте ли си времето, когато „калъфите“ за телефони всъщност бяха малки кожени чанти, които прикрепяхме към коланите си? Целта им беше да освободят ръцете ни. Защитните калъфи станаха популярни, когато стъклените телефони наводниха пазара.

Те са просто бастуни за нашите красиви телефони. И въпреки това, 8 от 10 души използват защитен калъф на телефона си. По този начин ние подхранваме фабриката за стъклени телефони, докато в същото време не получаваме стилния и елегантен вид, за който копнеем.

Какво не е наред на металните корпуси?

Целта не е да се започва дебат „метал срещу стъкло срещу пластмаса“, а съвсем друга. Металът е страхотен материал за телефони – силен, устойчив и създава превъзходно усещане на пипане.

 

 

И така какви са недостатъците на металните задни панели за телефони? Те не позволяват безжично зареждане и влияят на сигнала. И докато втория проблем може да бъде решен с умело поставени антени, за безжичното зареждане няма решение и това се оказва съществен проблем.

Най-вероятно няма да видим много телефони с метални гърбове през следващите години, тъй като безжичното зареждане става все по-широко разпространено, а по-новите безжични технологии (5G) ще зависят силно от стабилната безжична връзка.

Как да прекъснем порочния цикъл?

Нямам лесен отговор на този въпрос. Не можем просто да спрем да купуваме стъклени телефони или калъфи. Такъв бойкот в световен мащаб е просто невъзможен. Това обаче не трябва да ви кара да се чувствате виновни или да ви ядосва. Просто се опитайте да си спомните тази информация следващия път, когато си купувате телефон. Това може да ви спести нерви, пари и разочарование.

 

Вижте каква е разликата между различните аксесоари за защита на телефоните ни