Високосните години са интересен феномен, който е провокиран от факта, че Земята извършва една пълна обиколка за 365 дни и шест часа, като тези допълнителни минути налагат необходимостта на всеки четири години да имаме още един ден в календара си. 2020г. също е такава, което е и причина за днешния дудъл, който ще вероятно вече сте забелязали в официалната страница на Google. Oсновната причина за високосните години е несъответствие в Слънчевата система и Григорианския календар, който добавя един ден в края на февруари и така позволява да синхронизираме часовниците и календарите си със сезоните на Земята.

 

Вероятно поне веднъж сте си задавали въпроса защо този допълнителен ден трябва да е точно през февруари? Отговорът е любопитен и е свързан с факта, че всички месеци в Юлианския календар са с 30 и 31 дни, но продължителността им е променена от двама императори. По времето на Юлий Цезар февруари е имал точно 30 дни, а месеца, който е кръстен на него- юли е бил с 31, което пък прави август със само 29 дни. Ситуацията се променя след като Цезар Август поема управлението, тъй като егото му не позволява най-краткия месец от годината да носи неговото име. 

 

Именно заради това той добавя още два дни към август, за да го направи толкова дълъг, колкото юли, което пък скъсява продължителността на февруари, като това се запазва и в днешния календар. Teхнически високосната година не се случва на всеки четири години, тъй като 2000г. бе такава, което не може да се каже за 1700г., 1800г., 1900г. В заключение ще отбележим, че имаме високосна година на всяка от тях, която е кратна на четири с изключение на тези, които са кратни на 100, но не се делят на 400.

 

Вижте най-любопитните факти за високосната година