Samsung са лидер в разработването на OLED дисплеи в света, които се използват главно в телевизорите и смартфоните от висок клас на компанията. Плановете на корейския производител за тази технология са доста впечатляващи, тъй като са свързани с изграждането на най-голямата OLED фабрика в света. Кодовото име на съоръжението е A5 и е планирано да бъде построено в провинция Чунгчеонг, Южна Корея, информира АndroidAuthority.

 

В него ще се произвеждат панели, които ще обслужват поръчките на другите производители в индустрията. Очаква се A5 да е в състояние да създава между 180 000 и 270 000 OLED дисплея от шесто поколение на месец. За сравнение сегашната фабрика A3 произвежда с 30% по-малко за същия период и е най-голямото съоръжение от подобен тип в Южна Корея. Според първоначална информация Samsung ще инвестират около $1.7 млрд. в изграждането на фабриката. Това е сума, която покрива само конструкцията. 

 

Специалното оборудване и строежа на производствените линии ще струва между $4-$14 млрд. Aко всичко върви по план A5 трябва да оперира на пълни обороти през 2019г. Samsung искат да се утвърдят в дългосрочен план като лидер в производството на OLED дисплей. Компанията вече инвестира над $6 млрд. за създаване на ново поколение AMOLED дисплеи за смартфони. Фабриката A5 ще позволи на Samsung да намали производствените разходи, да увеличи пазарния си дял и да генерира повече приходи.

 

Вижте QLED срещу ОLED - каква е разликата между двете технологии