Концепцията за интелигентния град на бъдещето включва множество технологични иновации, както и нова генерация превозни средства, които се придвижват автономно. Все повече анализатори и експерти вярват, че е само въпрос на време хората да се откажат от шофирането и да оставят тази задача на машините. Самоуправляващите автомобили използват усъвършенстван софтуер с изкуствен интелект, извършващ хиляди изчисления в секунда, за да се ориентират в пространството и да предотврати инциденти.

 

Автономните машини използват данни от множеството камери и сензори, за да получават в реално време прецизна информация за ситуацията на платното. Според мнозина тази концепция подобрява значително безопасността и елиминира възможността от човешка грешка. Независимо от личното ви мнение е факт, че до няколко години самоуправляващите автомобили ще се превърнат в реалност.  Ако тази иновация може да е практична за личните автомобили може да е доста неподходяща за публичния транспорт, предаде Futurism.

 

 

Премахването на хората от системите за обществен транспорт има социален елемент, тъй като ще навреди на нормалната и естествена комуникация между хората. Тази теория твърди, че е необходимо наличието на авторитетна фигура, като например шофьор на превозно средство за градския транспорт. Неговото присъствие създава чувство за ред и сигурност между пътниците, което не може да бъде имитирано и постигнато от нито една модерна технология, включително автономните машини.

 

Още от Digital: Защо се бави масовото навлизане на самоуправляващи автомобили на пазара