Сценарият ви е познат: намирате страхотна рецепта в интернет, изпълнявате я педантично стъпка по стъпка и въпреки всичко крайният резултат нито изглежда като на снимката, нито има „божествения“ вкус описан в текста на рецептата или в коментарите под нея. Пред BusinessInsider, авторката на кулинарен блог Сидни Крамър ни обяснява защо се получава така. Ето няколко нейни предположения:

 

Още от Digital: Как технологиите позволиха създаването на нискокалоричен шоколад

 

1. Защото не четем рецептата достатъчно задълбочено.

Крамър съветва да изчетем внимателно абсолютно целия текст на рецептата, включително въведението, а не да минаваме директно на инструкциите, защото шансът да пропуснем нещо малко, но съществено, е доста голям.

 

2. Защото не си отделяме достатъчно време.

Получаването на добър кулинарен резултат изисква търпение и време. Не просто отделете време да прочетете добре рецептата, но си оставете поне няколко часа за нейното изпълнение, в които няма да бъдете заети с нещо друго. Ако в рецептата пише, че тестото трябва да стои в хладилник поне три часа, то нали не мислите, че ако го оставите за половин час резултатът ще е толкова „божествен“, колкото очаквате?

 

3. Защото не сме толкова опитни.

Всеки, разбира се, стига до този извод, когато резултатът от рецептата не покрие очакванията му. Крамър обаче успокоява всички начинаещи кулинари, че с практика и постоянство всичко е възможно. След като сте изпълнили много рецепти и сте си изпробвали силите в най-различни кулинарни начинания, дори провалите няма да ви плашат, защото след една погрешна стъпка вече ще можете да трансформирате ястието в друго или да оправите белята с добавянето на подправка, която дори не е била в рецептата.