Виното е предпочитана напитка за много хора и е особено актуална с оглед предстоящия празничен сезон. Ако и вие сте любители на съвършения гроздов вкус ще обърнем вниманието ви към интересен факт. Малко известно е, че размера на чашите за вино се е увеличил седемкратно през последните три столетия.

Най-сериозен ръст в размерите се забелязва през последните 20 години, информира Mirror.co.uk. Причината е свързана с все по-сериозната консумация на вино в световен мащаб.

 

 

Статистическите данни показват, че само за периода 1960-1980г. консумацията в световен мащаб се е увеличила с 400%. Тази тенденция продължава и в периода 1980-2004г., през който се отчита двукратен ръст. Всички тези процеси водят до поевтиняване на определени сортове вино, но и до много по-голям избор за потребителите, което също допринася за това чашите за вино да са с все по-голям капацитет.

Добрите маркетингови практики на водещите производители са друг фактор, който стимулира продажбите.

Официални данни разкриват, че през 18-и век средата големина на чаша за вино е 66ml., но тази стойност достига до 417ml в началото на сегашното хилядолетие. През миналата година размера се е увеличил до 449ml. Независими проучвания на учени показват, че хората са по-склонни да изпият повече вино, ако чашата е по-голяма без значение какво количество от напитката има в нея.

Интересен фактор, който води средно до 10% увеличение на продажбите в заведенията, които използват този подход.