Мобилната индустрия най-сетне започва да въвежда 5G мрежите, като предстоят още години работа по тяхното изграждане и усъвършенстване. Въпреки това някои компании и експерти вече работят над 6G мрежите, отбелязва VentureBeat.

 

Не е ли твърде рано? Според мнозина, не е. В края на март тази година има и специална конференция във Финландия, която ще събере 250 експерти, които да започнат работа по 6G стандарта и да положат основите му. Един от най-важните въпроси е какво е 6G? В момента този въпрос все още няма отговор.

 

Въпреки това Финландия вече е определила град Оулу като център на 6G инициативите си. От там се очаква не само да бъде намерен отговор на въпроса, но и да се положат не малка част от техничеките параметри на следващото поколение мрежи.

 

 

Не се ли избързва?

Повечето телекоми тепърва трябва да купуват 5G оборудване и да изграждат своите 5G мрежи. Всичко това ще е скъпа инвестиция. А тъй като технологията все още има да се развива, много оператори ще изчакват.

 

Така масовото навлизане на 5G ще е поне след 2-3 години. След това самата 5G технология ще трябва да поработи поне десетина години. А тъй като исталирането на 5G мрежи е значително по-скъпо от LTE, телекомите ще искат това оборудване да работи максимално дълго, за да възвърне големите инвестиции.

 

Освен това 5G ще предложи значително по-високи скорости от около 20Gpbs, като няма да има лаг и ще може да поддържа по-големи натоварвания и повече устройства. Очакванията към тези мрежи са да променят представите на хората за мобилни връзки и интернет.

 

Любопитно: Kaк 5G ще подобри интернет скоростта

 

Тогава за какво ни е 6G?

Ако прогнозите за бум на устройствата, връзките и консумацията на трафик заради предимствата на 5G се оправдаят, то 6G мрежите в един момент ще се окажат доста необходими. Първоначалните идеи са 6G мрежите да предлагат още по-впечатляващи възможности. Например скорости до 1 терабайт в секунда, честоти над 1 терахерц и значително по-голям капацитет. Всичко това ще изисква сериозни технически разработки, нови системи, материали, алгоритми и т.н.

 

Процесът по разработката на тези технологии и реализирането на толкова амбициозни цели ще отнеме години. Именно затова експертите предпочитат работата да започне още сега. Така ще има достатъчно време да се работи спокойно и когато 5G мрежите започнат да остаряват и изнемогват, 6G да са готови да поемат щафетата.

 

Силно вероятно е, когато 6G мрежите реално са небоходими, светът вече да е изоставил смартфоните и да е преминал към друго устройство, още по-сложна електроника с добавена реалност и др. Начинът на консумиране на данни и интернет потребление ще се е променил, а с това и очакванията и изискванията на хората и бизнеса. 6G мрежите ще трябва да се съобразят и с новите реалности. Първоначалните очаквания са 6G мрежите да са готови като продукт около 2030 г. Дори и след това обаче ще са нужни няколко години за навлизането на технологията, както и за 5G сега.

 

Още от Digital: Първата 6G мрежа ще бъде факт през 2030г.