Teхнологичното изложение CES 2021 ни предложи доста атрактивни премиери, но определено не е единственото значимо събитие в индустрията от началото на годината досега. Само преди дни разбрахме, че Qualcomm купува Nuvia за $1.4 млрд. На пръв поглед това звучи като поредната сделка в технологичният сектор, но придобиването може да окаже сериозно влияние върху цялата индустрия.

Съгласно параметрите на сделката целият експертен екип на Nuvia ще се присъедини към Qualcomm. Това е интересно, тъй като повечето от тях имат важна роля в разработката на ARM процесорите, които Apple използва в своите нови устройства.

Разработките на Nuvia също са базирани на архитектури на ARM, като компанията е създадена от Джерард Уилиямс, който е бивш шеф на CPU Design дивизията на Apple. Джон Бруно е името на втория човек, който участва в създаването на Nuvia и е работил като системен архитект за Google преди да изпълнява сходна длъжност в Apple, информира AndroidAuthority.

 

 

Двата имат дългогодишен опит в производството на процесори, като Джерърд Уилямс участва в създаването на Cyclone, Typhoon, Twister, Hurricane, Monsoon и Vortex CPU архитектури използвани от Apple A Series SoC. Един от създателите на Nuvia също така привлече и други ключови хардуерни експерти, с които е работил заедно в Apple към новата компания.

В момента Nuvia е фокусирала вниманието си към разработката на хардуер за центрове за данни и обещава с 40-50% по-бързи процесори от тези на Intel и ARM. Купуването на компанията от Qualcomm може да промени цялото портфолио от Snapdragon процесори за смартфони

Производството на модифицирани процесори, които използват ARM чип дизайни е интересно решение, което може да разшири влиянието на Qualcomm. Така например компанията може да замени традиционните Cortex-A CPU със собствени дизайни на ядра, които са по-бързи и консумират по-малко енергия.

Сделката с Nuvia не само осигурява достъп до нови технологии, но също предоставя по-голям контрол на Qualcomm и може да сложи край на лицензионните такси, които сега плащат на ARM.

 

Още от Digital: Qualcomm разработват два процесора за смартфони от среден клас с имената Yupik и Shima