Обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай през последните месеци накараха доста компании да променят стратегията си. Продължаващият конфликт също така предостави историческата възможност по-малки страни да се превърнат в технологични центрове в Азия. Ако дадена компания не иска да сглобява устройствата си в Китай съвсем логичен избора изглежда другата многолюдна страна на континента. Консервативното правителство на Индия, обаче затруднява плановете им.

 

Всичко това принуди най-големите компании в света на технологиите да насочат вниманието си към още по-екзотични дестинации и държави като Тайланд, Индонезия и Виетнам, съобщава TechSpot. Все пак най-подходяща за производство на смартфони в големи количества и на достъпни цени е третата държава от този списък. Местните производители във Виетнам вече са стартирали преговори с технологичните гиганти и се обсъждат варианти за увеличаване на наличния им производствен капацитет.

 

 

Един от проблемите, с който трябва да се справят е цената на материалите за производство на хардуер. Така например пластмасата е между 5 и 10% по-скъпа във Виетнам, отколкото в Китай. Сходна е ситуацията и с други ключови материали. Все пак правителството на Виетнам работи усилено да изгради нужната инфраструктура и да сключи търговски договори с ЕС. Припомняме ви, че Foxconn също купиха имот в страната, а във фабриките на Samsung вече работят над 100 хил. служители.

 

Още от Digital: Apple искат да изтеглят между 15-30% от продукцията си извън Китай