Аpple изнадвaщо за мнозина отчетоха за първи път спад в продажбите на iPhone след премиерата на оригиналния модел за първите три месеца на година, което пък повдигна и въпроса идва ли краят на Apple в пазара на смартфони.Последният доклад на специалисти от Strategy Analytics, че тази тенденция не е свързана само с тази компания, а обхваща и другите водещи производители на устройства с Android. Според данните в него доставките на смартфони в глобален мащаб са били с 3% по-малко, в сравнение с първите три месеца на 2015г., информира CNet.

 

Информацията им е доста интересна, тъй като за първи път те отчитат подобни процеси в епохата на модерните смартфони, която води началото си от 1996г. Досега през всяко ново тримесечие огромния интерес на потребителите към тези устройства допринасяше за увеличение на продажбите, но ето, че ситуацията започва да се променя. От друга страна цифрата 3% не е толкова голяма, но все пак е категорично доказателство за наличието на различни нагласи сред хората, което вероятно ще изисква и промяна в бизнес стратегиите на водещите компании.

 

Според анализаторите от Strategy Analytics една от основните причини за тази тенденция е пренасищането на ключови пазари като този в САЩ и Китай, които забавят растежа на целия сектор. Другият важен фактор е свързан с несигурността на потребителите по отношение на бъдещето на световната икономика, което ги кара да бъдат много предпазливи при избора на нов смартфон. Samsung отново са били лидери в този сегмент в първите три месеца на годината и са продали 79 млн. устройства Galaxy и са следвани от Apple, които могат да се похвалят с 51.2 млн. доставки за същия период.

 

Вижте защо не е добре да използваме смартфона преди да заспим