Интересувате ли се от това какво се крие под капака на вашия смартфон? Ако е така навярно сте запознати с факта, че чиповете за смартфони вече включват AI процесор.

 

Apple дадоха името „A11 Bionic“ на най-новия си процесор заради AI “Neural Engine”. Най-новият Kirin 970 изпъква с обработващ модул, който разчита на невронна мрежа - Neural Processing Unit (NPU), а новият смартфон на Huawei Mate 10 и Mate 10 Pro, който ще се захранва от този мощен процесор, от компанията го нарекоха "истински телефон с AI".

 

 

За следващия Exynos процесор на Samsung, също се говори, че ще има специален AI чип. Qualcomm всъщност е в челните редици, откакто стартира Hexagon DSP (цифров сигнален процесор) в своите Snapdragon модели и невронните мрежи преди няколко поколения. Intel, Nvidia и други компании също работят върху свои процесори за изкуствен интелект

 

 

Има причини да се включват тези допълнителни процесори в днешните процесори за смартфони. Нуждата от обработка на гласовите команди и разпознаването на изображения в реално време бързо нараства. Както обикновено, обаче, има много неверни твърдения на маркетолози,  на които не трябва да се вярва, предупреждават от Android Authority.

Каква е реалността?

Компаниите биха искали да вярваме, че са разработили чип, който е достатъчно интелигентен, за да мисли сам или да може да имитира човешкия мозък, но дори съвременните лабораторни проекти в днешно време не са толкова футуристични. Тези нови проекти за процесори просто правят софтуерните задачи по-ефективни.

 

Съществува важна разлика между изкуствения интелект и машинното обучение, които заслужават да бъдат разграничени. AI е много широка концепция, използвана за описание на машини, които могат да "мислят като хора" или да имат някаква форма на изкуствен мозък с възможности, които много приличат на човешките. Машинното обучение само капсулира компютърни програми, предназначени за обработка на данни и вземане на решения въз основа на резултатите, с възможност да се учат от резултатите. 

 

 

Невронните мрежи са компютърни системи, предназначени да помогнат на приложенията на машинното обучение да сортират данните, като позволяват на компютрите да класифицират данните по начин, подобен на този на хората. Това включва процеси като избиране на забележителности от една карта или идентифициране на марката и цвета на автомобила. Невронните мрежи и машинното обучение са умни, но определено не са разумна интелигентност.


Когато говорят за изкуствен интелект (AI), маркетинговите отдели придават по-общ смисъл на тази нова област на технологиите, което затруднява потребителите да разберат същността. Но като цяло ни е достатъчно да сме наясно, че всички производители внедряват нов компонент в своите процесори, което подобрява ефективността на задачите, които сега свързваме с интелигентните или AI асистенти. Тези подобрения се отнасят основно до разпознаването на глас и изображение, но има и други възможности за използване.

 

 

Нови типове изчисления

Може би сте чели или чували нещичко за технологиите Neural Networks, Machine Learning и Heterogeneous Computing? Ако не разбирате каква ви е ползата от тях, ще поясним – за потребителите тези технологии спомагат за подобряването на работата ви с вашите устройства като водят до подобрено аудио, обработка на изображения и глас, прогнозиране на човешката дейност, обработка на езика, ускоряване на резултатите от търсенето, криптиране на данните, наред с други предимства.

 

Съвременните смартфони се нуждаят от някои нови и по-сложни подходи към изчислителните процеси, за които повечето от днешните 64-битови процесори не са особено подходящи. 8-и 16-битова математика с плаваща запетая, съвпадение на шаблони, търсене на база данни / ключове, манипулиране на битово поле и силно успоредна обработка са само някои примери, които могат да бъдат направени по-бързо на отделен хардуер, отколкото с обикновен процесор.

 

Ето защо е по-добре да се създаде персонализиран процесор, който да е по-добър при тези типове задачи, отколкото да ги управлява лошо на традиционния хардуер. Определено има и елемент на бъдещо развитие в тези чипове. Добавянето на AI процесор ще даде на разработчиците базова линия, която да надграждат с нов софтуер.

 

Ефективността е ключът

Струва си да се отбележи, че целта не е само тези нови чипове да осигурят повече изчислителна мощ. Те се изграждат за повишаване на ефективността в три основни области: размер, изчисление и енергия.

 

Съвременните високотехнологични процесори включват много компоненти, вариращи от дисплейни драйвери до модеми. Тези части трябва да се поберат в малко пространство и да се нуждаят от възможно по-малко енергия. Ддизайнерите на процесори трябва да се придържат към тези правила и при въвеждането на нови възможности за обработка.

 

Възможно е дизайнерите на смартфони да започнат да изграждат по-големи, по-мощни процесори, за да се справят по-добре със задачите. Това обаче ще ги направи много по-скъпи за производство. Да не говорим, че това също ще увеличи значително техните изисквания за енергия. Вместо това, много по-разумно е да се създаде отделен специален компонент, нещо, което може да се справи с конкретен набор от задачи много ефикасно.

 

 

Все още е трудно да се каже дали тези нови компоненти, които компаниите добавят към процесорите си, наистина могат да бъдат представени като невронни мрежи и AI. Ясно е обаче че добавянето на допълнителен процесор за сложните математически алгоритми и алгоритмите за сортиране на данни, ще помогне на смартфоните да работят по-добре и да са ни по-полезни. Освен това ще даде възможност за използване на различни нови технологии.

 

Вижте най-бързите процесори за смартфони