Сигурността на личните ни данни в интернет е голям проблем, пред който са изправени милиони потребители всеки ден. Независимо от усилията, които полагаме винаги можем да станем жертва на подобна, тъй като хакерите стават все по-активни. Проблемът е, в че много случаи не разбираме, че данните ни са попаднали в чужди ръце. Google полагат доста усилия да ни предпазят и бяха една от компаниите, която първа въведете т.нар "Right To Be Forgotten" функция в профилите ни. 

 

Всъщност това е онлайн инструмент, с който можем да изразим правото си да поискаме Google да премахне личната информация от сървърите си. Това означава, че данните няма да бъдат обработвани и възпроизвеждани при заявките на търсене на останалите потребители. Антитръстовите органи на ЕС положиха голям натиск върхy компанията, която въведе тази функция още през 2014г. Въпреки това Gооgle досега са обработили само 43.3% от всички заявки на потребителите, предаде Engadget.

 

 

Юридическата стойност на този регламент е ограничена до територията на ЕС и затруднява разпространението на концепцията и в други страни. Google многократно изразиха желани "Right To Be Forgotten" да остане лимитирана единствено до ЕС и сега позицията им бе подкрепена от Генералният адвокат на Съда на ЕС. Според тях правото да ограничаваме подобни данни трябва да е свързано с балансирането на правните норми в и други страни, което в сегашната си форма затруднява процеса.

 

Oще от Digital: Европейците са подали 2.4 млн заявки да бъде премахната информацията за тях от Google