Всеки знае какво е пиксел. Това е е най-малкият елемент с променливи цвят и яркост., който изгражда дадено цифрово изображение. Действително, броят на пикселите, които поддържа един дисплей или матрица на цифров фотоапарат е една от най-важните спецификации, които взима предвид всеки купувач. Пикселите, за разлика от други характеристики като, например, честотата на процесора, могат дори да се видят: увеличете една снимка в някоя програма и ще видите как образът постепенно ще се размаже, докато не стане на малки квадратчета.

 

Замисляли ли сте се, някога, обаче – защо квадратчета? HowItWorksDaily ни дават отговор на този въпрос. Пикселите обикновено са квадратни от чисто функционална гледна точка: квадратите могат да се редят един до друг без да остават място помежду си, страните им са равни по дължина и могат да се картографират в мрежа с две оси – хоризонтална и вертикална.

 

Още от Digital: Как работи технологията за разпознаване на лица

 

Ако пикселите бяха кръгли между тях щеше да остава място и по този начин изображенията на екрана нямаше да изглеждат гладки. Други геометрични фигури като триъгълниците или шестоъгълниците могат да се наредят едни до други без празно място, но страните им следват повече от две посоки. Поради това изобразяването на визуална информация би изисквало повече изчислителна мощност. И накрая, поради това, че са най-прости, квадратите могат лесно да се превърнат в стандарт и по този начин да се избегнат проблеми със съвместимостта на различните устройства.