Самолетите са най-безопасният начин за транспорт, независимо от серията неприятни инциденти, на които станахме свидетели през последните няколко години и са в пъти по-сигурни от автомобилите, които използваме ежедневно. Ако сте се заглеждали за по-дълъг период от време през прозореца на самолет, когато излита от пистата вероятно сте забелязали малка дупка в прозореца, която не е плод на въображението ви, а техническо решение, която има много по-дълбоки причини. Наличието на подобно нещо в превозно средство, което вози много пътници може да звучи странно, но то се използва, за да се регулира налягането на въздуха на борда, информира Mirror. 

 

Когато самолета започне да се изкачва на по-голяма височина това кара налягането на въздуха във външната страна да спада, което води до разлика между неговата стойност във вътрешността на машината. Именно комбинацията между тези два фактора създава сериозно препятствие за прозорците им, които обикновено са произведени от три отделни слоя стъкло, за да ни защитават от външни влияния. Може и да сте забелязали, че средната част от тази конструкция между външния и вътрешен елемент всъщност представлява дупка между тях, която се нарича "Breather" или "Bleed Hole". 

 

Нейното съществуване се дължи на това, че тя се грижи за баланса на налягането извън и вътре на борда, като ограничава неговото влияние единствено до външния панел, като така гарантира сигурността на пътниците. Малките дупки в прозорците също така имат още една важна роля, а именно да изолират проникването на влага в средната част на прозореца, което също е важен фактор от безопасността на самолетите. Понякога дори такива малки неща могат да се погрижат за комфорта и сигурността на пътуването ни, наред с другите технологични иновации, които използват тези превозни средства.

 

Вижте JetSmarter е приложение като Uber, но за пътуване с частни самолети