Болидите от Formula 1 са впечатляващи превозни средства от технологична гледна точка и са базирани на множество иновации, които все още не са достъпни за масовия потребител. Вероятно не сте се замисляли, но зад всяка успешна обиколка на пистата освен усилията на пилота стои и неуморната работа на голям екип от инженери, както и на хиляди компютърни изчисления. Така например гаражите за отборите във Formula 1 се изграждат дни, а понякога дори седмица преди самото състезание, като екипите носят оборудване от над 40 тона.

 

 

По този начин инженерите знаят във всеки момент какво е състоянието на различните компоненти на болидите, като дори гумите им са оборудвани с множество сензори. Информацията се обработва в реално време и разкрива коя част е по-износена и под каква траектория да се преминат най-бързо завоите и др. Болидите могат за части от секундата да намалят скоростта от 250 км./ч. до 70 км/ч., като при този процес анализа на данните е ключов компонент за представянето на машината, предаде DigitalTrends. На практика всеки мегабит информация е важен.

 

 

Това важи с пълна сила и за състоянието на самите пилоти, а не само за болида, тъй като са изложени на впечатляващо натоварване по време на състезанията. Самите данни се синхронизират със сървъри, които разположени в боксовете на отборите и са с капацитет между 40-60 терабайта. Екипите във Formula 1 използват 5GHz мрежа, за да трансферират максимално бързо данните и актуализират наличната информация на всеки елемент от болидите на всеки 20 минути.

 

Oще от Digital: Как ще изглеждат болидите от Formula 1 през 2050г., според McLaren