NVIDIA са предпочитан бранд при избора на видео карти и също така имат силно влияние сред геймърските среди. Компанията продължава да води сериозна конкуренция с AMD в световен мащаб, както и да се бори с недостатъчните доставки на хардуер. От дълго време се спекулира с възможността NVIDIA да се превърнат в основен фактор при смартфоните.

Амбициозните планове на компанията са напълно реални, тъй като още през есента на миналата година стана ясно, че NVIDIA купува ARM от SoftBank за $40 млрд. Aнглийският производител има стратегическо значение в мобилната индустрия, тъй като технологиите им са неизменна част от процесорите на Qualcomm, MediaTek, Samsung, Huawei, Apple и др.

Финализирането на сделката, обаче все още не е факт, тъй като придобиването срещна сериозно противопоставяне. Вече ви съобщихме, че Qualcomm, Google и Microsoft не подкрепят сделката между NVIDIA и ARM. Други водещи имена в технологичната индустрия също споделят подобно мнение и не са доволни от възможностите след приключването на сделката.

 

 

Основното притеснение е, че NVIDIA могат да опитат да установят контрол над лицензирането на ARM Cortex и Mali GPU архитектурите, които се използват масово от процесорите на други производители. Регулаторите на ЕС споделят подобни опасения, като процедурите за одобрението на сделката още се бавят.

Ситуацията за NVIDIA се задълбочава и от желанието на Европейската комисия (ЕК) да стартира ново разследване насочено срещу купуването на ARM, съобщава Reuters. Aнтитръстовите органи искат да бъдат сигурни, че сделката няма да се отрази негативно на другите производители и да засегне конкурентите на NVIDIA.

Това означава, че окончателното решение няма да бъде взето преди 15 март 2022г. Със сигурност новото разследване ще се отрази в дългосрочен план на плановете на NVIDIA да станат по-влиятелен фактор при смартфоните. В заключение ще отбележим, че Китай също не са предоставили необходимото одобрение за придобиването на ARM от NVIDIA.

 

Още от Digital: Ще видим ли графични процесори на NVIDIA в смартфоните с Android